Albanians.gr – Η σελίδα της Αλβανικής Κοινότητας Στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απανωτά χαστούκια στην Ελλάδα για τη ρατσιστική βία

Τρεις διαδοχικές εμπιστευτικές εκθέσεις από Διεθνή Αμνηστία, Διεθνή Επιτροπή Νομικών (ICJ) και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) ζητούν από τις Βρυξέλλες να λάβουν δραστικά μέτρα κατά της χώρας μας για τη μεταναστευτική της πολιτική και την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες από «οργανωμένες ομάδες»

 

Με εμπιστευτικές τους εκθέσεις προς την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Διεθνής Αμνηστία, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) παροτρύνουν την Επιτροπή να λάβει μέτρα κατά της Ελλάδας, όσον αφορά τη μεταναστευτική της πολιτική και την αντιμετώπιση των ρατσιστικών επιθέσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες από «οργανωμένες ομάδες».

 

Οι εκθέσεις κατατέθηκαν ήδη και -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ.Ε»- πρόκειται να αποτελέσουν το κέντρο βάρους της συζήτησης που θα γίνει στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (5 – 7 Μαρτίου), σχετικά με το κατά πόσον η χώρα έχει συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπόθεση MSS κατά Βελγίου και Ελλάδος), προκειμένου να πάψουν οι μετανάστες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο στη χώρα να αποτελούν στόχο ρατσιστικών επιθέσεων και να διαβιούν σε συνθήκες που συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

 

«Ανεπαρκή μέτρα»

 

Μέσω των πολυσέλιδων εκθέσεών τους, οι τρεις διεθνείς οργανισμοί γνωστοποιούν στην Επιτροπή Υπουργών του ΣτΕ (αρμόδιο όργανο για την ορθή εκτέλεση των αποφάσεων του Ευρω-δικαστηρίου) την περιορισμένη πρόοδο που έχει υπάρξει στην Ελλάδα για την εγκαθίδρυση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού συστήματος ασύλου και αποκαλύπτουν ότι τα μέτρα που μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί από τις ελληνικές αρχές και έχουν γνωστοποιηθεί στην Επιτροπή, είναι «προδήλως ανεπαρκή».

 

 

Υπάρχει έλλειψη σε εγκαταστάσεις υποδοχής των ευάλωτων ομάδων προσφύγων και αιτούντων άσυλο, και ιδιαίτερα εκείνων που διαπιστωμένα χρήζουν διεθνούς προστασίας, τονίζεται χαρακτηριστικά. Υπογραμμίζεται, δε, έντονα ότι οι συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και αιτούντων άσυλο στα κέντρα κράτησης συνιστούν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σε αυτές κλινοσκεπάσματα, τουαλέτες και καθαρό νερό για τις ανάγκες των κρατουμένων.

 

Μάλιστα, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία στην Ελλάδα, ουδείς εκ των προσφύγων και αιτούντων άσυλο μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της κράτησής του, ενώ -όπως τονίζεται- δημιουργεί διακρίσεις η νέα νομοθετική διάταξη, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2012 και με βάση την οποία επιτρέπεται η κράτηση παράνομων μεταναστών και αιτούντων άσυλο «για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας».

 

Ασυνόδευτα παιδιά

 

Ιδιαίτερο βάρος δίνουν οι εν λόγω οργανώσεις στη «μεταχείριση» που επιφυλάσσουν οι ελληνικές αρχές στα ασυνόδευτα παιδιά και τους ανήλικους πρόσφυγες, που -όπως αποδεικνύεται- συστηματικά τίθενται υπό κράτηση μαζί με ενήλικους και υποχρεούνται να ζουν σε εντελώς απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς καμία ιδιαίτερη μέριμνα ή φροντίδα.

 

Τα μέτρα που ισχυρίζονται ότι έλαβαν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της κατάστασης των ασυνόδευτων παιδιών και ανηλίκων προσφύγων, είναι εντελώς ανεπαρκή και δεν μετρίασαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, τόσο εντός των κέντρων κράτησης από τους ενήλικους συγκρατούμενούς τους όσον και μετά την απελευθέρωσή τους από ρατσιστικές επιθέσεις και εκμετάλλευσή τους από οργανωμένες εγκληματικές ομάδες.

 

Η έλλειψη θέσεων υποδοχής για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα σημαίνει ότι πολλά από αυτά τα παιδιά καταλήγουν άστεγα ή αναγκάζονται να ζουν σε άθλια καταλύματα, χωρίς πόρους και δυνατότητα διατροφής.

 

«Σοβαρή απειλή»

 

Στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οργανώσεις χαρακτηρίζουν «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή» τη ρατσιστική βία που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες άσυλο, οι παράνομοι μετανάστες και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι από τα οργανωμένα μέλη των εξτρεμιστικών ομάδων στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 2012, επισημαίνεται, υπήρξε μία δραματική αύξηση του αριθμού των ρατσιστικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών και προσφύγων, που υποκινήθηκαν από φυλετικό μίσος και μισαλλοδοξία και πολλές από αυτές υπήρξαν θανατηφόρες.

 

Στις εκθέσεις υπογραμμίζεται ιδιαίτερα ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία καταγραφής, οι μισές από τις 87 ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν, έγιναν από εξτρεμιστικές ομάδες με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο. Στο ιδιαίτερο υπόμνημά τους, μάλιστα, η Διεθνής Επιτροπή Νομικών (ICJ) και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) επιρρίπτουν ευθύνες στην ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι:

 

* Οι υπηρεσίες του υπουργείου παραλείπουν επιδεικτικά να αντιμετωπίσουν τις μαζικές ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών, δημιουργώντας ένα πέπλο ατιμωρησίας εκείνων που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα, προστατεύοντας ουσιαστικά τους δράστες και όχι τα θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων.

 

* Με πράξεις ή παραλείψεις τους, οι υπηρεσίες του υπουργείου απαγορεύουν συστηματικά την πρόσβαση των προσφύγων στη διαδικασία ασύλου και εμποδίζουν, με εξίσου συστηματικό τρόπο, την επαφή των προσφύγων και αιτούντων άσυλο με τους εκπροσώπους των μη κυβερνητικών οργανώσεων και δικηγόρων.

 

Πηγή http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=347726

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top