ΑΛΒΑΝΙΑ

Έντι Ράμα στα «Νέα» Κοντά σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, Ελλάδα-Αλβανία

Την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα, εμφανίστηκε ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα. Μάλιστα, τόνισε πως η συμφωνία «θα είναι δίκαιη» και για τις δύο χώρες.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας σε συνέντευξη του στα «Νέα», παρατηρεί πως οι δύο χώρες βρίσκονται τώρα σε θέση να βελτιώσουν σημαντικά τις σχέσεις τους, οικοδομώντας πάνω στην εργασία που έγινε και από τις δύο πλευρές για να αντιμετωπίσουν τα θέματα του παρελθόντος, επιτρέποντας να πορευθούν από κοινού στο εξής για ένα λαμπρότερο μέλλον για τους λαούς τους, τα έθνη τους και την περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθαρίζει με τον πλέον σαφή τρόπο ότι η Αλβανία δεν έχει εδαφική διεκδίκηση από την Ελλάδα και διαμηνύει ότι εδαφικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών δεν μπορεί να σταθεί. Τονίζει, μάλιστα, την ανάγκη να εξαλειφθούν «οι πηγές που υποδαυλίζουν μία τέτοιου είδους φαντασίωση».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Αλβανός πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του περί «Τσάμηδων». Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται ότι όσον αφορά την Αλβανία, «το “ζήτημα Τσάμηδων” υφίσταται μόνο ως θέμα στοιχειωδών δικαιωμάτων των Αλβανών συμπατριωτών μας που κάποτε ζούσαν στη χώρα σας, και τίποτα ευρύτερο». Υποστηρίζει πως «αυτοί οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και να επισκεφτούν την Ελλάδα ή ότι αυτοί ή τα παιδιά τους έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν περιουσιακά δικαιώματα διά της δικαστικής οδού, όπως κανονικά μπορεί ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης».

 

https://www.efsyn.gr/arthro/konta-se-symfonia-gia-ta-thalassia-synora-ellada-alvania

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top