ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ενημέρωση  Μπουτάρη για τα αποτελέσματα της επίσκεψης στην Αλβανία

Για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Αλβανία, από 21 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014, ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο, στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης μετέβη στην Αλβανία, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Δυρραχίου, Vangjush Dako, όπου ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δυρραχίου και εγκαινίασε το “Πάρκο Θεσσαλονίκης”, κατ΄ αντιστοιχία του “Πάρκου του Δυρραχίου” στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στις δύο πόλεις, τον Απρίλιο του 2012.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama, με το Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. κ. Αναστάσιο, με τον Πρόεδρο της αλβανικής Βουλής, Ilir Meta, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΚΕΑΝ Ευάγγελο Dule, το Δήμαρχο Τιράνων, Lulzim Basha και το Δήμαρχο Κορυτσάς, Sotiraq Filo.

Ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Vangjush Dako συζήτησαν το ενδεχόμενο αδελφοποίησης του ελληνικού σχολείου του Δυρραχίου με ένα σχολείο της πόλης μας καθώς και την πολιτιστική συνεργασία των δύο πόλεων, στους τομείς του κινηματογράφου, της μουσικής και των εικαστικών.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης ενημέρωσε ακόμη το Δημοτικό Συμβούλιο ότι τόσο ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας όσο και ο Πρόεδρος της Βουλής προσέφεραν τη στήριξή τους σε όλες τις πρωτοβουλίες που βοηθούν τις δύο χώρες να έρθουν πιο κοντά.

Ο Γιάννης Μπουτάρης εξήρε ιδιαίτερα το ρόλο του Αρχιεπίσκοπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κ. κ. Αναστάσιου, με τον οποίο συζήτησε την οργάνωση και αποστολή έκθεσης της Αγιορείτικης Εστίας για το μοναχισμό, ώστε να φιλοξενηθεί στον Καθεδρικό Ναό των Τιράνων καθώς και τη δυνατότητα μετακίνησης της έκθεσης για τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο στην Αλβανία.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης συναντήθηκε ακόμη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Πρόεδρο του ΚΕΑΝ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) Ευάγγελο Dule, με τον οποίο αναφέρθηκαν στη δυνατότητα συμμετοχής αλβανικών πόλεων σε διασυνοριακά ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και σε θέματα επαναπατρισμού Αλβανών μαθητών από την Ελλάδα, που επιφέρουν την ανάγκη δημιουργίας ενός διαπολιτισμικού σχολείου στη γειτονική μας χώρα.

Οι συναντήσεις του Δημάρχου Θεσσαλονίκης με τους ομολόγους του των Τιράνων και της Κορυτσάς, έφεραν στο προσκήνιο τις δυνατότητες συνεργασίας σημαντικών πολιτιστικών ιδρυμάτων, όπως το Αρχαιολογικό και Βυζαντινό Μουσείο της πόλης μας με το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο Τιράνων και την αποκατάσταση της αεροπορικής σύνδεσης από και προς τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, ο Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι έχει ήδη ξεκινήσει επαφές με ομολόγους του από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, ώστε να κινηθούν και οι ίδιοι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των σχέσεων με πόλεις της Αλβανίας.

ΠΗΓΗ http://www.gothess.gr/docs/mixnews/?ID=31021

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top