Ελληνική ιθαγένεια Πολιτογράφηση

Ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση με το θέμα της ιθαγένειας

Ένα βήμα πίσω η κυβέρνηση με το θέμα της ιθαγένειας

Η κυβέρνηση το 2015 έκανε ένα βήμα μπροστά με το θέμα της ιθαγένειας των μεταναστών δεύτερης γενιάς , αφοί έφερε στην Βουλή προς ψήφιση το καλοκαίρι του 2015 τον νόμο 4332 “Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας” , ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους άρχισε η εφαρμογή του νέου νόμου, με τους αιτούντες με τον νόμο Ραγκούση να έχουν προτεραιότητα.

Η όλη διαδικασία εξελισσόταν ομαλά, πάρα της οποίες καθυστερήσεις που υπήρχαν λόγο μεγάλου αριθμού αιτήσεων και μικρού αριθμού προσωπικού. Όμως στο πρόσφατο ανασχηματισμό η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω όσον άφορα το θέμα της ιθαγένειας. Η κυβέρνηση αναβάθμισε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που από υφυπουργείο του υπουργείου Εσωτερικών έγινε ανεξάρτητο υπουργείο.

Όμως, από την ίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΦΕΚ 208Α/2016) λείπει η Διεύθυνση Ιθαγένειας – η οποία παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε μία κίνηση προς τα πίσω, η κυβέρνηση ταυτίζει το θέμα της κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας με την ύπαρξη ή μη δημοτολογικών ή άλλων εγγραφών σε μητρώα. Ετσι, «εγκατέλειψε» το θέμα της ιθαγένειας σε μία πολλαπλά προβληματική υπηρεσία που έχει -εδώ και χρόνια- επιδείξει αδιαφάνεια, έλλειψη λογοδοσίας και άρνηση να αντιληφθεί την Ελλάδα ως μία ανοιχτή, δυναμική κοινωνία.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε ότι «υπάρχουν διεθνώς δύο απόψεις. Η μία, ότι η ιθαγένεια είναι ο βαθύς πυρήνας του κράτους και πρέπει να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών. Η άλλη, ότι η ιθαγένεια είναι το επιστέγασμα της ένταξης των μεταναστών και πρέπει να πάει στο υπουργείο Μετανάστευσης» και δυστυχώς στην Ελλάδα φαίνεται να κερδίζει η πρώτη.

Με αυτή την εξέλιξη ειδικοί σε θέματα μεταναστευτικής πολίτικης  εκφράζουν τον φόβο ότι θα υπάρχουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην απόδοση της ιθαγένειας στα παιδιά της δεύτερης γενιάς.

Με πληροφορίες από  http://www.protagon.gr/epikairotita/pote-tha-entaxthei-i-diefthynsi-ithageneias-sto-ypourgeio-metanasteftikis-politikis-44341282289

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top