ΑΛΒΑΝΙΑ

Εμείς οι Αλβανοί είμαστε κομμάτι της Ευρώπης

Σε κοινή τους επιστολή που απευθύνεται στην γερμανίδα Καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ και στο γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουήλ Μακρόν, με έντονο το «άρωμα» της Πανθρησκείας, οι επικεφαλής των θρησκευτικών Κοινοτήτων στην Αλβανία, ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Κοινότητας, ο Α Σκεντέρ Μπρούτσαϊ, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, ο Γενικός Γραμματέας της Επισκοπικής Συνδιάσκεψης κι Αρχιεπίσκοπος του Ρεσέν, Γκιέργκι Μέτα, ο Παγκόσμιος Αρχιμπαμπάς των Μπεκτασήδων, Χατζί Ντεντέ Εντμόντ Μπραχίμαϊ, ο Πάστορας Ύλι Ντότσι, απευθύνουν έκκληση για θετική απόφαση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Αυτές τις στιγμές ιδιαίτερης σημασίας, επιθυμούμε να επισημάνουμε γι άλλη μια φορά όσα έχουμε εκφράσει τελευταία στην κοινή ανακοίνωσή μας, στις 21 Απριλίου 2018: εμείς οι Αλβανοί είμαστε κομμάτι της Ευρώπης. Πρόκειται για ιστορία με χιλιόχρονες ρίζες. Μας συνδέουν κοινές πολιτιστικές και κοινωνικές ρίζες. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο δρόμος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ενσαρκώνει την μόνιμη επιθυμία των ανθρώπων μας, καθώς και τις αξίες μιας ελεύθερης κοινωνίας όπου ο καθένας μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του και, ανάμεσά τους, το δικαίωμα το δικαίωμα της ελευθερίας και της θρησκευτικής πίστης είναι θεμελιώδες δικαίωμα. Εμείς ευγνωμονούμε το Θεό για το γεγονός ότι η ιστορία του αλβανικού λαού έχει αποδείξει μια σταθερή μακροζωία της αξίας του σεβασμού της ιδιαιτερότητας της θρησκείας, ζώντας μαζί και σε αρμονία ως μια οικογένεια.

Η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη νεολαία μας. Οι αλβανοί νέοι συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ισχυρών ευρω-ενθουσιασμένων και, μολαταύτα, νιώθουν πιο απογοητευμένοι, διότι, αν και ζουν κοντά με τους ευρωπαίους συνομήλικούς τους, νιώθουν περιθωριοποιημένοι στις ίσες ευκαιρίες. Η υποστήριξη σας για την Αλβανία κατά τη διαδικασία ένταξης, αυτή την κρίσιμη στιγμή, όπου οι αξίες της ανοχής, της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων του ανθρώπου απειλούνται από τις ακρότητες, τον φανατισμό και παρόμοια ιδεολογήματα, σας απευθύνουμε, κρίνεται αναγκαία. Σας απευθύνουμε έκκληση όπως αποδεχτείτε την ειλικρινή προθυμία όλων των Αλβανών και να μας στηρίξετε στην ανεπιστρεπτί δέσμευσή μας για την Αλβανία ως κομμάτι της Ευρώπης. Μέσα από τη θερμή μας παράκληση, εμείς διατρανώνουμε τη δέσμευσή μας όπως παραμείνουμε ακλόνητοι υποστηρικτές των ευρωπαϊκών αξιών μιας κοινωνίας με ελευθερία, δικαιοσύνη και ακεραιότητα για όλους».

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top