ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι Ελβετοί δίνουν ιθαγένεια σε μετανάστες τρίτης γενιάς

Οι Ελβετοί δίνουν ιθαγένεια σε μετανάστες τρίτης γενιάς

Με μεγάλη πλειοψηφία, οι Ελβετοί ενέκριναν χθες Κυριακή, σε δημοψήφισμα, τη χορήγηση ελβετικής ιθαγένειας στα εγγόνια μεταναστών στη χώρα τους.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων και των καντονιών δέχτηκαν την πρόταση της κυβέρνησης που έχει στόχο μόνο να επιταχύνει τη διαδικασία απονομής της ελβετικής ιθαγένειας στα εγγόνια των μεταναστών αλλά και αποκλείει οποιαδήποτε αυτόματη απόκτηση ιθαγένειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που μετέδωσε η δημόσια ελβετική τηλεόραση RTS και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ATS, το 60,4% των Ελβετών είπε ΝΑΙ στην πρόταση της κυβέρνησης.

Εκτός από την πλειοψηφία των πολιτών, για να γίνει αποδεκτό αυτό το ομοσπονδιακό διάταγμα, έπρεπε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 26 καντονιών που συγκροτούν την Ελβετία.

Όλα τα κόμματα της χώρας, εκτός ενός, είχαν υποστηρίξει το μέτρο αυτό. Μόνο η Δημοκρατική Ένωση του Κέντρου (UDC, κόμμα που διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην κάτω βουλή) είχε επικαλεστεί το φάντασμα της μουσουλμανικής μετανάστευσης, διανέμοντας προκλητικά φυλλάδια.

Ο βουλευτής του UDC, Ζαν-Λικ Αντόρ, επίσης συμπρόεδρος της επιτροπής κατά της ευκολότερης πολιτογράφησης, παραδέχτηκε σήμερα την ήττα του μιλώντας στο δίκτυο RTS. “Είμαστε μόνοι εναντίον όλων”, δήλωσε.

Η επιτροπή αυτή επικρίθηκε έντονα μετά την αφισοκόλληση που έκανε έξω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης με μια αφίσα να δείχνει μια γυναίκα ντυμένη με νικάμπ, και το σύνθημα που αναγραφόταν ήταν: “Ανεξέλεγκτες πολιτογραφήσεις; ΟΧΙ”.

“Ο σκοπός της εκστρατείας αυτής ήταν να επιβεβαιώσει την ταυτότητα της χώρας και την ανάγκη για τη διαφύλαξη της ταυτότητας της”, υπεραμύνθηκε ο Αντόρ.

 

ΠΗΓΗ http://www.news.gr/kosmos/evroph/article/299564/oi-elvetoi-dinoyn-ithageneia-sta-eggonia-ton.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top