ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελληνες και Αλβανοί: τόσο κοντά, μα τόσο μακριά

greek-albanian-flag

Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου παρουσιάστηκε η παράλληλη μέτρηση των κοινωνικών τάσεων στις δύο χώρες – η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Αλβανικό Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών (AIIS) με τη χρηματοδότηση του γερμανικού Ιδρύματος Friedrich Ebert – έδειξε τις εκ διαμέτρου αντίθετες αντιλήψεις της κοινής γνώμης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρακάτω εκ διαμέτρου αντίθετες στάσεις προκύπτουν παρά τη στενή διασύνδεση των δύο λαών.

-Οι Ελληνες θεωρούν σημαντικότερη προτεραιότητα την ανάπτυξη των σχέσεων κατά σειρά με τη Σερβία, την Τουρκία και τη Βουλγαρία και λιγότερο με την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Αντίθετα, το 76% των Αλβανών αξιολογεί τις σχέσεις με την Ελλάδα ως σημαντικές ή πολύ σημαντικές.

-Την Ελλάδα αντιλαμβάνονται οι Αλβανοί (18,5%) ως τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα τους, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που θεωρούν απειλή την Αλβανία είναι μηδαμινό, θέση την οποία κατείχε μέχρι πρότινος η Σερβία. Αντίθετα, ανάμεσα στους Ελληνες, η αίσθηση απειλής από την Αλβανία είναι αμελητέα, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους.

-Τέσσερις στους 10 Ελληνες (41%) προβάλλουν ως κορυφαίο διμερές ζήτημα το Μεταναστευτικό, ενώ πολύ χαμηλότερα ποσοστά συγκεντρώνει ο αλβανικός εθνικισμός (10%), η έγερση ζητήματος περιουσιών των Τσάμηδων (5%) και η Ελληνική  Μειονότητα Αλβανίας (5%). Αντίθετα, για τους Αλβανούς κορυφαίο διμερές θέμα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών μεταξύ δύο χωρών, το οποίο επέλεξε σχεδόν ένας στους δύο Αλβανούς (46%).

-Ο ένας στους δύο Αλβανούς θεωρεί ότι η Ελλάδα επεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του μέσω της ελληνικής μειονότητας, ενώ το 45% πιστεύει ότι γίνεται το ίδιο μέσω του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου.

-Ο ένας στους δύο Αλβανούς (56%) πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει βοηθήσει την Αλβανία τα τελευταία 20 χρόνια. Ανάμεσα στους Ελληνες το ποσοστό είναι συντριπτικό: εννέα στους 10 (88%) πιστεύουν ότι η χώρα μας έχει βοηθήσει την Αλβανία.

-Eνας στους δύο Αλβανούς (46%) δεν πιστεύει ότι η Αθήνα έχει υποστηρίξει τη διαδικασία ένταξης της χώρας του στην ΕΕ.

-Tέσσερις στους 10 Αλβανούς (39%) θεωρούν ότι απο τις διμερείς οικονομικές σχέσεις μόνο ή κυρίως η Ελλάδα έχει επωφεληθεί από αυτές. Αντίθετα, στην Ελλάδα οι δύο στους τρεις (66%) πιστεύουν ότι έχει επωφεληθεί μόνο ή κυρίως η Αλβανία.

-Ο ένας στους τέσσερις Αλβανούς που ρωτήθηκαν (26%) έχει ζήσει στο πρόσφατο παρελθόν για περισσότερα από δύο χρόνια στην Ελλάδα, ενώ το 95% των Ελλήνων έχει γνωρίσει προσωπικά Αλβανούς.

Το αντίστοιχο άρθρο στην Αλβανική γλωσσά μπορείτε να το διαβάσετε εδω:

Shqiptarët dhe grekët, grekët dhe shqiptarët. Ka afër por dhe kaq larg

 

ΠΗΓΗ : http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=551847

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top