ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Έλληνας δεν γεννιέσαι μόνο. Γίνεσαι κιόλας

Με έμπνευση τη διαδρομή και το ήθος των αδερφών Αντετοκούνμπο, το Ιδρυμα Ωνάση ανακοίνωσε ότι θεσπίζει συμβολικά, για πρώτη φορά, την προπτυχιακή υποτροφία «One of a Kind», για παιδιά που, αν και έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, δεν έχουν ακόμα εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια ή την έχουν εξασφαλίσει εντός της τελευταίας πενταετίας.

Η επισήμανση αυτή μας πάει πίσω όταν πρωτακούσαμε για τους Αντετοκούνμπο, που πέρασαν το Μέγαρο Μαξίμου το 2013 επί Αντώνη Σαμαρά, προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα. Γιατί ήταν η κυβέρνηση τότε που είχε παγώσει το νόμο περί ιθαγένειας (ν.3838) και που άφησε πολλούς «Αντετοκούνμπο » χωρίς το χαρτί που τυπικά τους αναγορεύει Ελληνες. Αντίθετα, τα δύο αδέλφια είχαν μία προνομοιακή μεταχείριση γιατί ήδη είχε ξεκινήσει η διεθνής τους καριέρα.

Ετσι, είναι αυτή η εμμονή του Ωνασείου «να απελευθερώνει δυνάμεις» που μας παρέχει ένα αίσθημα υπερηφάνειας, ότι τουλάχιστον η ελληνική κοινωνία προχωράει πολύ πιο μπροστά και ξεχωρίζει από την ελληνική πολιτεία που εκφράζεται από κυβερνήσεις φοβικές και υποκριτικές.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη δήλωση του Πάνου Καμμένου το 2015 ότι δεν δέχεται τα παιδιά των μεταναστών, δηλαδή της δεύτερης γενιάς μεταναστών, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια. «Αντιθέτως γι’ αυτά της 3ης γενιάς που μεγαλώνουν εδώ, πηγαίνουν στο Στρατό, έχουν ενταχθεί στην πατρίδα και σέβονται τους νόμους και το Σύνταγμα, δεν νομίζω πως υπάρχει κανείς που θα έχει πρόβλημα», είχε πει.

Λογική υπάρχει; Οχι, αλλά συγκυβερνά. Ευτυχώς που το μέλλον της χώρας δεν το φτιάχνουν πάντα οι κυβερνήσεις, αλλά κοινωνίες που αυτονομούνται αξιακά και προχωρούν μπροστά.

Αυτό αναδεικνύουν οι εκδηλώσεις με τους αδερφούς Αντετοκούνμπο. Ορισμένοι μπορεί να θεωρούν ότι εκμεταλλευόμαστε την επιτυχία τους. Οχι δεν πρόκειται γι’ αυτό. Αλλά τους προβάλλουμε γιατί στις μέρες μας έχουμε ανάγκη από ήρωες και αξίες. Και τα παιδιά αυτά δίκαια μας καθιστούν περήφανους.

Ο Γιάννης σχεδόν μάς το φωνάζει: «Εμένα δεν μπορεί κανείς να μου πει ότι δεν είμαι Ελληνας. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αγαπήσουμε την Ελλάδα, περισσότερο και από εκείνους».

Περήφανοι επομένως για τους δύο νέους. Περήφανοι γιατί, όπως αναφέρει και το Ιδρυμα Ωνάση: «Ελληνας δεν γεννιέσαι μόνο. Γίνεσαι κιόλας. Γιατί αν μη τι άλλο, οι αδερφοί Αντετοκούνμπο, απέδειξαν ότι πρέπει να κυνηγάς το όνειρό σου, όσο μεγάλο και αν φαντάζει στην αφετηρία της διαδρομής σου. Οπως, επίσης, μας έδειξαν ότι μπορείς να κουβαλάς την Ελλάδα στην καρδιά σου, όποιο και αν είναι το χρώμα του δέρματός σου. We are all bros, λοιπόν, για μια κοινωνία πολιτών που σκέφτεται με ανοιχτό μυαλό».

Αλήθεια, ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι θέλουμε τη νέα γενιά να συμπεριφέρεται έτσι; Να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους νέους αλλά και για τους μεγαλύτερους; Και ένα παράδειγμα κυρίως σε ορισμένους πολιτικούς που, περιχαρακωμένοι στο μικρόκοσμό τους, δεν βλέπουν ένα μέτρο γύρω τους.

Για περισσότερες πληροφορίες για την υποτροφία πατήστε εδώ

Ειδική Υποτροφία “One of a Kind” από το Ίδρυμα Ωνάση για τα παιδιά που  δεν έχουν ακόμα την ελληνική ιθαγένεια

 

Πηγή άρθρου https://www.ekirikas.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top