ΑΛΒΑΝΙΑ

Ελλάδα: Βελτίωση των σχέσεων με την  Αλβανία

Η βελτίωση των σχέσεων  Ελλάδας Αλβανίας φαίνεται ότι είναι γεγονός. Μέτα της επίσημη απόφαση των Τιράνων για τα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών και  την απονομή της αλβανικής ιθαγένειας από τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο ήταν η σειρά του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκου Κοτζιά να δηλώσει ότι  η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να καταργηθεί και μάλιστα την αποκάλεσε ως μια ιστορική ανοησία.

Διαβάστε εδώ

Ν. Κοτζιάς  λύση των θεμάτων Ελλάδας Αλβανίας μέσα στο 2018 

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος έλαβε την αλβανική ιθαγένεια

Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινά η αναζήτηση πεσόντων του ελληνοϊταλικού πολέμου στην Αλβανία

Αλβανία: Τιμητική ταφή των Ελλήνων στρατιωτών του 1940-41 αποφάσισε η κυβέρνηση

Τα αλβανικά δημοσιεύματα παρακολουθούν  με εκτενές ρεπορτάζ  τις εξελίξεις στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις , και μάλιστα χαρακτηρίζουν αυτήν την νέα εποχή ως το  «μήνα του μέλιτος» των σχέσεων των δυο χώρων.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά δημοσιεύματα : “Η κυβέρνηση της Αθήνας έχει δώσει τα πρώτα σημάδια για τον άκρως αμφισβητούμενο νόμο της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία ο οποίος θα ανακληθεί σύντομα. Ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος αποκάλεσε αυτόν τον νόμο ως ανόητο, ενώ μέχρι χθες ο νότιος γείτονάς μας τον κρατούσε ως ‘ιερό’.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αισθάνονται οι Αλβανοί είναι η εμπόλεμη κατάσταση η οποία δεν έχει καταργηθεί επίσημα, η Ελλάδα σίγουρα θα απαντήσει. Και δεν μπορεί να υπάρξει επίσημο εμπόδιο ή επίσημη υποψία ότι οι δύο χώρες βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου. Είναι μια ιστορική ανοησία και πρέπει να τελειώνουμε μαζί της», δήλωσε ο Κοτζιάς σε συνέντευξή στην ελληνική Ρίαλ Νιουζ.

Η αντίδραση αυτή φαίνεται να έρχεται ως αποζημίωση από την επίσημη απόφαση των Τιράνων για τα νεκροταφεία των Ελλήνων στρατιωτών και προφανώς από την απονομή της αλβανικής ιθαγένειας από τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Και αυτή η νέα εποχή σχέσεων μεταξύ των γειτόνων ήρθε με τα λόγια του Κοτζιά που είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες για τη βελτίωση των αλβανο-ελληνικών σχέσεων και τη χρησιμότητά τους.

Ωστόσο, ένα σημαντικό ζήτημα παραμένει και αυτό είναι η Ναυτική Συμφωνία, για την οποία ο επικεφαλής της διπλωματίας της Αθήνας αρκέστηκε να πει «θα δούμε», έτσι κάτι αναμένεται για την αμφιλεγόμενη συμφωνία, αλλά θα δούμε εάν υπάρχει κάτι και για το ζήτημα των τσάμηδων σε αυτή τη νέα σεζόν του «μήνα του μέλιτος», σημειώνουν τα αλβανικά δημοσιεύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top