ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα και Αλβανία, οικονομικοί σύμμαχοι

  Προς απογοήτευση πολλών , ειδικά όλων αυτών που ειδικεύονται στo εμπόριο της πατριδοκαπηλίας η συνεργασία ανάμεσα στην Αλβανία και την Ελλάδα έχει καταστήσει την Αλβανία τον σημαντικότερο επιχειρηματικό και εμπορικό εταίρο της Ελλάδας στην Βαλκάνια. Επιχειρήσεις που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα του επιχειρείν , απο ιατρικές μέχρι τροφίμων και ξενοδοχεία , επιλέγουν την Αλβανία για να αναπτύξουν τις εταιρείες του. Μεγάλο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει και η έντονη  δραστηριοποιήση των Αλβανών που κατοικούν στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Αλβανών που δραστηριοποιήθηκε σε όλες τις πιθανές εργασίες κατάφερε μετά απο χρόνια σκληρής δουλειάς να κατέχουν 20,000 επιχειρήσεις απο αγροτικές μέχρι οικοδομικές.

Οι περισσότεροι Αλβανοί επιχειρηματίες, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΒΕΑ, δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο (39,3%) και ακολουθούν σε ποσοστό 31,4% το χονδρεμπόριο και 19,8% οι κατασκευές. Οι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται συγκεντρωμένες στην Αθήνα- ωστόσο είναι αρκετοί οι επιχειρηματίες με γραφεία στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις, καθώς και με υποκαταστήμα- τα σε τρίτες χώρες.

Η μετατροπή του Αλβανικού στοιχεία στην πατρίδα μας απο μισθωτό εργαζόμενο ή εργατή , έστω και σταδιακά , σε μικρό ή και μεγάλο επιχειρηματία αποτελεί μια πραγματικότητα με την δική της αξία και σημασία. Η Αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα συνεισφέρει πλέον στην οικονομία της χώρας όχι μόνο ως εργαζόμενοι αλλά και πιο άμεσα με την παραγωγή πλούτου .

Αναμφισβήτα , τα προβλήματα που αντιμετώπιζουν είναι πολλά και πολλές φορές με το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο την γραφειοκρατία που αν για τους Έλληνες πολίτες είναι θηριό ανήμερο για τους μετανάστες ίσως να μην αντιμετωπίζεται πότε…

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top