ΑΛΒΑΝΙΑ

Ελλάδα-Αλβανία: Κοινή αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων

Η Αλβανία και η Ελλάδα αποφάσισαν την επανεργοποίηση της κοινής επιτροπής για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων στον τομέα της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, με βάση τις αρχές της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι δύο υπουργοί Παιδείας, Λιντίτα Νικόλα και Ανδρέας Λοβέρδος τόνισαν τη σημασία της αναθεώρησης των εγχειρδίων.

Η κυρία Νικόλα είπε ότι “για πρώτη φορά τα παιδιά στα ελληνικά μειονοτικά σχολεία στην Αλβανία, εφοδιάστηκαν με τα σχολικά βιβλία στην ελληνική γλώσσα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους. Η ελληνική γλώσσα είναι επίσης μέρος των εξετάσεων, στα πλαίσια των δικαιωμάτων της μειονότητας ενώ ο προϋπολογισμός του 2015 προβλέπει, έργα και επενδύσεις σε σχολεία όπου οι μαθητές σπουδάζουν ελληνικά”.

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι “τα παιδιά της εθνικής ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία θα πρέπει να έχουν την καλύτερη δυνατή εκπαίδευση και εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας”. Πρόσθεσε δε ότι ελπίζει ότι όλα θα πάνε καλά και ότι οποιαδήποτε απόφαση της μικτής επιτροπής θα λαμβάνεται με συναίνεση.

Η Αλβανίδα υπουργός δήλωσε ότι “η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελούν γέφυρα συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας, και ιδίως η συνεργασία στους τομείς της εκπαίδευσης και του αθλητισμού, παγιώνει αυτές τις γέφυρες”.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας, υπάρχει ένα πολύ καλό πολιτικό πλαίσιο. Κάλεσε την κυρία Νικόλα να επισκεφτεί τον Ιανουάριο την Αθήνα, και είπε ότι θα συζητήσουμε σημαντικά θέματα και την έγκριση των προτάσεων για τα κείμενα που η αλβανική πλευρά έχει θέση.

Και οι δύο υπουργοί επισήμαναν ότι η συναίνεση θα είναι στο επίκεντρο στα πλαίσια της αναθεώρησης των σχολικών βιβλίων.

http://www.news.gr/ellada/ekpaidefsh/article/192211/ellada-alvania-koinh-anatheorhsh-ton-sholikon-vivl.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top