Ειδήσεις για μετανάστες

Ελεύθεροι από τα κέντρα κράτησης 4.500 μετανάστες

Την ελευθέρωση των περισσοτέρων από τους 4.500 παράτυπους μετανάστες που βρίσκονται έγκλειστοι στα κέντρα κράτησης όλης της χώρας, συναποφάσισαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης και η αναπληρώτρια υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου με αφορμή τους δύο θανάτους κρατουμένων μεταναστών στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας.

Οι τέσσερις αποφάσεις αφορούν την άμεση απελευθέρωση όσων από τους παράτυπους μετανάστες βρίσκονται στα κέντρα κράτησης,πέρα από τους 18 μήνες, όσων ανήκουν στις ευάλωτες περιπτώσεις οικογενειών, παιδιών, ασυνόδευτων ανηλίκων, εγκύων, θυμάτων βασανισμού, ασθενείς και υπερήλικες, των κρατουμένων με κράτηση πέραν των 6 μηνών, ενώ θα εξεταστεί σε ποιες από τις περιπτώσεις θα εφαρμοστούν περιοριστικοί όροι.

Η απόφαση των δύο αναπληρωτών υπουργών περιλαμβάνει:

α) την άμεση κατάργηση της Υπουργικής Απόφασης με την οποία έγινε δεκτή η υπ’ αριθμ. 44/2014 Γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ. και τηνάμεση απόλυση όσων τυχόν κρατούνται για χρονικό διάστημαπέραν των 18 μηνών.

β) την άμεση απόλυση των ευάλωτων περιπτώσεων (οικογένειες, παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυες, θύματα βασανιστηρίων, ασθενείς, υπερήλικες) με την αναγκαία παραπομπή τους σε δομές φιλοξενίας καθώς και την άμεση απόλυση των αιτούντων άσυλο.

γ) την απόλυση των κρατουμένων στις περιπτώσεις όπου η κράτηση έχει διαρκέσει πέραν των 6 μηνών, ανώτατο όριο που τίθεται ως κανόνας από τον νόμο-ταυτόχρονα με την έκδοση απόφασης εξάμηνης αναβολής απομάκρυνσης σύμφωνα με τις πρόνοιες του ν.3907/2011 .

δ) την εξέταση, σε κάθε περίπτωση, της εφαρμογής τωνεναλλακτικών της κράτησης περιοριστικών μέτρων, (υποχρέωση εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας, δήλωση του τόπου κατοικίας κ.α.). Η ίδια ρύθμιση μπορεί να εφαρμοστεί και για όσους/ες καταλαμβάνονται στο εξής να βρίσκονται στη χώρα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση, υπάρχει άμεση ανάγκη ριζικών αλλαγών σε όσους χώρους κράτησης μείνουν για μικρό χρονικό διάστημα και βέβαια η λειτουργία ανοιχτών δομών φιλοξενίας. Σημειώνεται ότι το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας στο οποίο βρίσκονται κάτι παραπάνω από 1.000 παράτυποι μετανάστες, δεν μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή δομή. Προετοιμάζεται λοιπόν το κλείσιμο της δομής εκκενώνοντας σταδιακά τους χώρους, μέχρι να γίνει όμως αυτό λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνει καλύτερη η διαμονή τους εκεί.

ΠΗΓΗ http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/eleutheroi-apo-ta-kentra-kratisis-4500-metanastes

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top