ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εκλογές την Κυριακή στην Αλβανία

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή

Στις κάλπες προσέρχονται την Κυριακή 3.271.885 Αλβανοί σε 12 εκλογικές περιφέρειες σε όλη την χώρα για να εκλέξουν τους 140 αντιπροσώπους της νέας Βουλής. Τα 66 κόμματα που θα αναμετρηθούν ολοκλήρωσαν με συγκεντρώσεις την προεκλογική τους εκστρατεία την Παρασκευή.

 

Στις εκλογές αυτές θα συμμετάσχουν δύο μεγάλοι συνασπισμοί, ενώ άλλα τέσσερα κόμματα θα κατέλθουν μόνα τους στη «μάχη» της κάλπης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα , ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα που κυβερνά την χώρα επί μία οχταετία, ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα.

 

Το απλό περιφερειακό αναλογικό σύστημα, καθιστά αναγκαίο τα κόμματα να συνάψουν συμμαχίες, διότι η συμμετοχή σε αυτές, δίνει τη δυνατότητα στα μικρά κόμματα να εκλέξουν βουλευτές.

 

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα είναι τα μεγαλύτερα κόμματα που θα διεκδικήσουν την ψήφο των Αλβανών πολιτών. Τρίτο κόμμα που αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις είναι το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης, του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

 

Στις εκλογές αυτές θα κατέλθουν αυτόνομα τέσσερα κόμματα, μεταξύ των οποίων και τα δύο νεοσύστατα το «Νέο Δημοκρατικό Πνεύμα» του πρώην προέδρου της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και το υπερεθνικιστικό κόμμα «Ερυθρόμαυρη Συμμαχία». Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τα δύο κόμματα έχουν ελάχιστες πιθανότητες να περάσουν το κατώφλι τής νέας Βουλής λόγω και της απόφασης τους να μην συμμετέχουν σε κανένα συνασπισμό κάτι που θα αποβεί σε βάρος των μικρών κομμάτων., παρακολουθεί η ΕΕ

 

Πηγή www.skai.gr

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top