ΑΛΒΑΝΙΑ

Δύο νέα υπερσύγχρονα αεροδρόμια για την Αλβανία Σε Αυλώνα και Αγ. Σαράντα 

Η ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για τουρισμό στην Αλβανία , απαιτεί να κατασκευαστούν μεγάλα έργα υποδομής, όπως μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα , δρόμοι, ιατρικά κέντρα, λιμάνια, μαρίνες και φυσικά και αεροδρόμια. Η Αλβανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα κατασκευαστούν δυο νέα αεροδρόμια στην Νοτιά Αλβανία, αυτό στον Αυλώνα και ένα αεροδρόμιο  στους Άγιους Σαράντα. Η επιλογή των  πόλεων είναι για τουριστικούς λόγους, καθώς αποτελούν την πύλη εισόδου στην πιο τουριστική περιοχή της Αλβανίας, την θαλασσιά περιοχή της Ιονίου. Υπάρχουν σκέψεις ακόμα για το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά, άλλα η πιθανότητες κατασκευής αεροδρομίου σε αυτές τις πόλεις είναι ελάχιστες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, προτεραιότητα θα έχει το αεροδρόμιο στον Αυλώνα. Μάλιστα πριν λίγους μήνες ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποίησε με τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου  της Turkish Airlines Inc, Ilker Ayci, δήλωσε oτι η κυβέρνηση έχει έτοιμα σχεδία για την κατασκευή αεροδρομίου στην Αυλώνα. Το αεροδρόμιο στον Αυλώνα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κατασκευαστεί λοιπόν με τουρκικά κονδύλια.  Το έργο αυτήν την στιγμή είναι στην φάση της μελέτης σκοπιμότητας.

Όσον άφορα το μέρος που θα κατασκευαστεί το αεροδρόμιο,  αυτό θα μπορούσε να είναι  στην περιοχή Akerni. Εκεί υπήρχε ένα παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο , το οποίο το 2004 ανακαινίστηκε και επισκευάστηκε από τον Ιταλικό Στράτο στα πλαίσια της βοηθείας για την ανασυγκρότηση των Αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το στρατιωτικό αεροδρόμιο δεν λειτουργεί και εγκαταλείφθηκε , άλλα θα μπορούσε το νέο αεροδρόμιο να κατασκευαστεί με βάση αυτό το αεροδρόμιο.

Το Αεροδρόμιο στους Αγ. Σαράντα, σύμφωνα με της μέχρι τώρα πληροφορίες  θα γίνει στην κοιλάδα του Vurgu νοτιοδυτικά της πόλης, και θα είναι μικρότερο του Αυλώνα, και ο σκοπός λειτουργίας του θα είναι καθαρά για τουριστικούς λογούς, και για να εξυπηρετήσει πτήσεις τσάρτερ ή low cost. Βεβαία για την κατασκευή αυτού του αεροδρομίου υπάρχουν αντιδράσεις, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αεροδρόμιο δεν πρέπει να γίνει στους Αγ. Σαράντα  άλλα στο Αργυρόκαστρο, στο οποίο θα εξυπηρετηθεί σχεδόν το σύνολο της Νότιας Αλβανίας, όλη την χρονιά. Επίσης ένα άλλο επιχείρημα για τους πολέμιους του αεροδρομίου των Αγ. Σαράντα  είναι ότι αυτό θα πρέπει να κατασκευαστεί από την αρχή, ενώ στο Αργυρόκαστρο θα αξιοποιηθεί το παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο.  Πάντως σύμφωνα με την κυβερνητική στρατηγική για τα αεροδρόμια 2016-2020 το Αργυρόκαστρο δεν μπήκε στην λίστα με  τις υποψήφιες πόλεις.

Όπως και να έχει η Αλβανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι το δεύτερο αεροδρόμιο μετά τον Αυλώνα θα είναι στους Αγ. Σαράντα. Το έργο θα υλοποιηθεί  με ξένα κεφάλαια, όπως και την λειτουργία του θα αναλάβουν ξένες εταιρίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top