ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δραματικές ιστορίες μεταναστών που περιμένουν άδεια παραμονής

Δραματικές και απίστευτες ιστορίες που βιώνουν οι μετανάστες περιμένοντας την άδεια παραμονής περιέγραψε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, που συζητούσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα, η εκπρόσωπος της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών Λορέτα Μακόλι.

«Ξέρω μια μάνα. Έχει στο νοσοκομείο το παιδί της με βαριά ασθένεια. Πρέπει να κάνει εγχείρηση το παιδί. Πρέπει η μάνα να υπογράψει. Δεν πάει να υπογράψει γιατί φοβάται. Δεν έχει άδεια παραμονής. Ξέρω μια άλλη μάνα που αρρώστησε βαριά το παιδί της και πρέπει να πάει στο εξωτερικό. Δεν μπορεί να πάει λόγω του ότι δεν έχει άδεια παραμονής. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μια μάνα τριών ανήλικων παιδιών έπαθε εγκεφαλικό. Είναι ανασφάλιστη. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε για να βοηθήσουμε» ανέφερε.

Η ίδια μετανάστρια που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα εδώ και 31 χρόνια. Μάνα κι αυτή, είχε ένα προσωπικό παράπονο να πει: «Σαν μάνα πονάω. Έχω 20 χρόνια να δω το παιδί μου. Εγώ εδώ, να δουλεύω, και αυτό στην Αφρική, από τότε που γεννήθηκε, γιατί δεν μπορώ να του βγάλω άδεια παραμονής και να το φέρω στην Ελλάδα. Μόνο κάποια μάνα εδώ μέσα μπορεί να με καταλάβει».

Η Λορέτα Μακόλι ήταν μία από τις εκπροσώπους αρμόδιων φορέων που είχαν κληθεί σήμερα, Παρασκευή, για να εκφράσουν την άποψη τους στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για τον μεταναστευτικό κώδικα.

Οι χαρακτηριστικές ιστορίες που κατέθεσε «άγγιζαν» τα προβλήματα που κι άλλοι φορείς είχαν επισημάνει, σε ό,τι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και θέλουν να ενσωματωθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

«Έχω ένα μεγάλο παράπονο. Κάνουμε προσπάθειες συνεχώς, αλλά λόγω του φαύλου κύκλου που υπάρχει, πάντα βρίσκουμε εμπόδιο για να πάρουμε τις άδειες παραμονής» τόνισε η κ. Μακόλι, που συνέχισε να σκιαγραφεί το τι πραγματικά αντιμετωπίζουν οι μετανάστες: «Οι ελληνίδες γυναίκες, όταν πάνε να γεννήσουν, πληρώνουν αμοιβή 300 ευρώ. Οι μετανάστριες πρέπει να καταβάλουν τα διπλάσια. Όταν γεννηθεί ένα παιδί εδώ και φθάσει η ώρα να πάει σχολείο, τα εμπόδια για τα χαρτιά παραμονής είναι τεράστια. Παρ’ όλο που οι γονείς τους μπορεί να είναι νόμιμοι. Και έτσι σταματάνε το σχολείο, γιατί δεν έχουν χαρτιά».

«Δεν λέμε ότι δεν είναι καλά που φύγαμε από τη χώρα μας λόγω πολέμου. Από τη μια πλευρά είναι καλό, γιατί σωθήκαμε και είμαστε στην Ελλάδα. Ξέρετε, όμως, τι περνάμε κάθε φορά που περνάς το δρόμο να ακούς να σου φωνάζουν ‘χαλάσατε την Ελλάδα. Είστε εγκληματίες!’; Όλοι υποφέρουμε από τα εγκλήματα. Πρέπει να μιλάμε μία γλώσσα σε αυτά. Δεν φταίνε μόνο οι μετανάστες» επισήμανε η κ. Μακόλι και κατέληξε λέγοντας: «Θέλω να αλλάξει κάποιος τη θέση του μαζί μου. Αυτός που τα λέει αυτά να δει και τι περνάμε εμείς. Οικογένειες μεταναστών έχουν διαλυθεί, λόγω της άδειας παραμονής. Η νομιμοποίηση δεν κάνει κακό στη χώρα».

Απευθυνόμενος προσωπικά στην ίδια, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, δεσμεύθηκε ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί όχι μόνο με τις περιπτώσεις στις οποίες αναφέρθηκε η κ. Μακόλι, αλλά και με όλες τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από κόμματα και φορείς.

«Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί τους μετανάστες εθνικό κεφάλαιο. Τους θεωρούμε ανθρώπους της διπλανής μας πόρτας. Ιδιαίτερα, για όσους συντρέχουν ανθρωπιστικοί λόγοι, είμαστε πολύ ευαίσθητοι. Και να ξέρετε, το μεταναστευτικό είναι κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της ελληνικής προεδρίας» είπε ο κ. Γργοράκος και δεσμεύτηκε για τηλεφωνική επικοινωνία σε προσωπικό επίπεδο τόσο του ιδίου όσο και των άλλων υπηρεσιακών παραγόντων για να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στα προβλήματα

 

ΠΗΓΗ http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231297680

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top