ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΟΜ Μετανάστες ζητούν επαναπατρισμό, αλλά λείπουν τα χρήματα

Ενώ χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να προσεγγίσουν την Ελλάδα για να περάσουν στην Ευρώπη, κάποιοι αποφασίζουν να ακολουθήσουν το αντίθετο δρομολόγιο και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Την ίδια στιγμή όπου δεκάδες μετανάστες χάνουν την ζωή τους στο Αιγαίο, μερικοί συμπατριώτες τους αναζητούν τρόπο για να γυρίσουν στο Καράτσι, την Καμπούλ η την Ντάκα.

[maxbutton id=”5″]
“Το ευρωπαικό πρόγραμμα εθελούσιου επαναπατρισμού τελείωσε 30 Ιουνίου και περιμένουμε να εγκριθεί το επόμενο μέσα από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Με τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτουμε προωθούμε εξαιρετικές περιπτώσεις. Εν τω μεταξύ έρχονται καθημερινά στα γραφεία η επικοινωνούν μαζί μας ,περίπου 20-30 άτομα που ζητούν βοήθεια για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους” λέει στον Αθήνα 9. 84 ο κ. Δανιήλ Εσδράς εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα.
“Υπάρχουν αιτήματα από ανθρώπους οι οποίοι δηλώνουν ότι θέλουν να γυρίσουν στο σπίτι τους και δεν έχουν την δυνατότητα. Έρχονται καθημερινά μετανάστες από το Πακιστάν το Μπαγκλαντές, την Τυνησία, το Μαρόκο η την Σενεγάλη. Οι περισσότεροι δεν έχουν χαρτιά ,ούτε δουλειά , είναι άστεγοι και ζητούν βοήθεια για να επιστρέψουν. Αρκετοί ζούσαν για καιρό, ίσως χρόνια, στην Ελλάδα και τώρα θέλουν να φύγουν καθώς δεν βλέπουν, εδώ προοπτική. Όπως κάποιες κυρίες από την Γεωργία οι οποίες ζούν στον δρόμο. Τις έδιωξαν από τα σπίτια όπου έμεναν εσωτερικές η πέθανε το ηλικιωμένο άτομο που φρόντιζαν. Τώρα δεν έχουν ούτε έγγραφα, ούτε χρήματα, ούτε τίποτα. Η πρόξενος μίας χώρας από την Λ.Αμερική απευθύνει συνεχείς εκκλήσεις αλλά δεν έχουν τα χρήματα και το εισιτήριο είναι ιδιαίτερα ακριβό”.

Το πρόγραμμα «Προετοιμασία, υλοποίηση των δράσεων εθελούσιας επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών και υποδοχή αυτών στη χώρα καταγωγής τους» εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επιστροφής και υλοποιείται απο τον Διεθνή Οργανισμό Μεταναστεύσεως στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη/Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας και το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top