ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη διμερή συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου μετά τη διμερή συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Αλβανίας, Ditmir Bushati, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (Βρυξέλλες, 12.05.2014)

Συναντηθήκαμε, πριν από λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου της ΕΕ με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων και συνεχίσαμε και ολοκληρώσαμε σήμερα, εδώ, στις Βρυξέλλες, τη συζήτησή μας, ενόψει και του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αλβανίας, στο οποίο θα έχω την τιμή να εκπροσωπήσω την Ε.Ε., ως τρέχουσα Προεδρία.

Όμως, συζητήσαμε και για πολύ κρίσιμα διμερή θέματα και σήμερα έχουμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε, από κοινού, πως επήλθε συμφωνία σε ένα χρονίζον, πολύ σημαντικό θέμα που είναι η χρήση των τοπωνυμίων στα αλβανικά διαβατήρια και πιστοποιητικά. Συμφωνήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας να χρησιμοποιούνται τοπωνύμια, αποδεκτά και από τις δύο πλευρές, όπως προβλέπει και η διεθνής πρακτική.

Έτσι, επιλύεται ένα ζήτημα, το οποίο ταλαιπωρεί απλούς ανθρώπους, οι οποίο δε θέλουμε να ταλαιπωρούνται και κάνουμε ένα βήμα στις σχέσεις καλής γειτονίας, ένα βήμα, το οποίο συνδέεται, φυσικά και με την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής μας χώρας, στην οποία επενδύουμε πολλές ελπίδες. Γι’ αυτό, στόχος μας είναι κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, η Αλβανία να αποκτήσει και επισήμως το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας.

Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω το συνάδελφό μου, τον κ. Bushati, για τη δουλειά που κάναμε, την οποία, τώρα, θα συνεχίσουμε σε άλλα, σημαντικά, επίσης, θέματα, τα οποία έχουν πολύ μεγάλη βαρύτητα.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top