Ειδήσεις για μετανάστες

Δικαίωμα εργασίας επί μακρόν διαμένοντος μετανάστη στη Γερμανία

Έχω άδεια διαμονής επί μακρόν διαμένοντος και θέλω να πάω να δουλέψω στη Γερμανία. Ποια διαδικασία να ακολουθήσω.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Κατ’ αρχάς να βεβαιωθούμε ότι είστε κάτοχος της άδειας διαμονής επί μακρόν διαμένοντος του Π.Δ. 150/2006 και όχι του Ν. 3731/2008 (παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση). Κι αυτό γιατί η άδεια διαμονής του Προεδρικού Διατάγματος δίνει κατ’ αρχήν δικαίωμα για εργασία σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. σε ερφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, ενώ η πενταετής άδεια διαμονής που χορηγείται βάσει του Ν. 3731/2008 δεν δίνει τέτοιο δικαίωμα εργασίας εκτός Ελλάδας.

 

Εφόσον λοιπόν κατέχετε την άδεια διαμονής του Π.Δ., έχετε κατ’ αρχήν δικαίωμα εργασίας και στη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί κάποια συγκεκριμένη διαδικασία που διαφέρει από χώρα σε χώρα (π.χ. καταγραφή σε κάποια υπηρεσία κλπ.). Σε κάποιες χώρες μάλιστα μπορεί η διαδικασία αυτή να έχει πολλές προϋποθέσεις και τελικά να μην μπορέσετε να εργαστείτε. Πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση σας από την Πρεσβεία της χώρας που ενδιαφέρεστε, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη γερμανική Πρεσβεία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες για τη Γερμανία μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες στις παρακάτω επίσημες Γερμανικές ιστοσελίδες:

 

http://www.griechenland.diplo.de/Vertretung/griechenland/el/04/Visabestimmungen/Visabestimmungen.html

 

http://www.bamf.de/EN/Migration/migration-node.html

 

http://www.gesetze-im-internet.de/englisch_aufenthg/englisch_aufenthg.html#p0425

 

Πηγή http://www.mighelp.net/category/ypotheseis/

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top