ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Der Spiegel: Η Γερμανία κατασκοπεύει και την Αλβανία

 

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν εδώ και χρόνια την Αλβανία ώστε να πληροφορηθούν για το “οργανωμένο έγκλημα”, αναφέρει το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel, μία εβδομάδα έπειτα από παρόμοιες αποκαλύψεις που αφορούσαν την Τουρκία.

Στην έκδοσή του που θα κυκλοφορήσει αύριο, το περιοδικό αναφέρει πως η Αλβανία βρισκόταν στον κατάλογο των “κρατών-κλειδιά” που παρακολουθούνταν από τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών (BND) ακόμη και πριν από την προσχώρηση της χώρας στο ΝΑΤΟ το 2009.

Πριν από μία εβδομάδα, το Der Spiegel αποκάλυψε πως οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υποκλέψει τουλάχιστον μία τηλεφωνική συνομιλία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, και πως παρακολουθούν την Τουρκία, έναν άλλο σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, από το 2009.

Οι τουρκικές αρχές κάλεσαν τη Δευτέρα τον πρεσβευτή της Γερμανίας στην Άγκυρα για να του γνωστοποιήσουν την “ανησυχία” και τη “δυσφορία” τους, καταγγέλλοντας πρακτικές που δεν “πρέπει να είναι ανεκτές”.

Το Der Spiegel υποστηρίζει ότι αντλεί τις πληροφορίες του από έγγραφα που δόθηκαν στη CIA από έναν κατάσκοπο που προερχόταν από τις τάξεις της BND. Η υπόθεση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τον Ιούλιο την απέλαση του σταθμάρχη της CIA στη Γερμανία και είχε προκαλέσει ψυχρότητα στις σχέσεις των δύο συμμάχων.

Οι αποκαλύψεις τον περασμένο χρόνο της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν ήδη βλάψει βαθιά τις παραδοσιακά ισχυρές σχέσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσινγκτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top