Ειδήσεις για μετανάστες

Χριστοδουλοπούλου: Το μεταναστευτικό δεν μπορεί να είναι εργαλείο διαπραγμάτευσης

Οι δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.
Αποστάσεις από τη δήλωση-προειδοποίηση Καμμένου περί μετακίνησης μεταναστών και ενδεχομένως μεταξύ αυτών μελών του Ισλαμικού Κράτους από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη τηρεί με δηλώσεις της στην Independent η Αναπληρώτρια Υπουργός Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «η μεταναστευτική πολιτική δεν μπορεί να γίνει εργαλείο διαπραγμάτευσης».

Διευκρινίζει πως το υπουργείο της θα αρχίσει να απελευθερώνει από κέντρα κράτησης αλλοδαπούς των οποίων το μοναδικό έγκλημα ήταν «ότι εισήλθαν παρανόμως στην Ελλάδα».

Οι δηλώσεις της αρμόδιας υπουργού περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας
για τις συνθήκες κράτησης μεταναστών στην Αμυγδαλέζα.

Η δημοσιογράφος παραθέτει την εμπειρία του 34χρονου Πακιστανού Μπιλάλ Χουσεΐν που κάνει λόγο για «φρικτές» συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι κανείς δε νοιαζόταν αν κάποιος τρόφιμος ασθενούσε: «Μας χτυπούσαν όταν ζητούσαμε γιατρό».

Το δημοσίευμα με τίτλο «Το σχέδιο της Ελλάδας να απελευθερώσει 3.500 παράνομους μετανάστες από κέντρα ασύλου τη βάζει σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρώπη» αναφέρεται στις καταδικαστικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών και φορέων για τη μεταχείριση μεταναστών.

Ο Μπιλάλ Χουσεΐν προσθέτει ότι αφέθηκε να φύγει στο τέλος του περασμένου μήνα από την Αμυγδαλέζα έχοντας μόνο τα ρούχα που φορούσε το περασμένο καλοκαίρι όταν έφτασε στην Ελλάδα. «Έκανε κρύο αλλά δεν είχαμε τίποτα να φορέσουμε εκτός από ένα φανελάκι και ένα παντελόνι, ούτε καν κάλτσες», λέει.

Η αρμόδια υπουργός σημειώνει ότι υπάρχει τεράστια αλλαγή στην κυβερνητική πολιτική. Απώτερος στόχος κατά την εφημερίδα είναι το σταδιακό κλείσιμο των κέντρων ή η μετατροπή τους σε ανοιχτά κέντρα υποδοχής. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να απελευθερώνει περίπου 20 μετανάστες την ημέρα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ασφαλή στέγαση των 201 παιδιών χωρίς συνοδό που βρίσκονται διασκορπισμένα στα κέντρα κράτησης μεταναστών ανά τη χώρα.
«Θέλουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ ασφάλειας και ελευθερίας», αναφέρει η κα Χριστοδουλοπούλου.

Το σχόλιο της εφημερίδας είναι ότι η άποψή της δεν τυγχάνει ευρείας θετικής υποδοχής στη χώρα. Παρατίθεται σχετική δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη ότι δε συμφωνεί με τη μεταφορά εκατοντάδων ανθρώπων στο κέντρο της Αθήνας χωρίς μέριμνα για το πού θα μένουν, τι θα τρώνε ή αν θα επιβιώσουν.

Η κα Χριστοδουλοπούλου προσθέτει ότι έχει προτρέψει την ΕΕ να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης, καθώς η Ελλάδα τελεί υπό εντονότερη πίεση σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά.

ΠΗΓΗ http://www.candianews.gr/2015/04/06/christodoulopoulou-to-metanasteftiko-den-bori-na-ine-ergalio-diapragmatefsis/

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top