Ειδήσεις για μετανάστες

Χριστοδουλοπούλου: Ιθαγένεια στα παιδιά που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν εδώ

Εκπρόσωποι κοινοτήτων μεταναστών και προσφύγων βρέθηκαν σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών για να συναντηθούν με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, να αφηγηθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά και να καταθέσουν τα αιτήματά τους.

Μετανάστες από το Αφγανιστάν, το Σουδάν, τη Συρία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Νιγηρία, το Πακιστάν και άλλες χώρες περιέγραψαν τα προβλήματά τους και ζήτησαν λύσεις από την αναπληρώτρια υπουργό, μια υπουργό που όπως επαναλάμβαναν διαρκώς ήταν όλα τα χρόνια δίπλα τους. Τα αιτήματά τους ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις κοινά. Ζήτησαν να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, να διευκολύνονται οι πρόσφυγες στη χορήγηση ασύλου, να μη χρειάζεται διαρκής ανανέωση των αδειών παραμονής, να θεσπιστούν ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για όλους.

«Το υπουργείο θα είναι πάντα ανοιχτό για εσάς», τους είπε η αναπληρώτρια υπουργός, η οποία επανέλαβε ότι πρώτη της προτεραιότητα θα είναι η χορήγηση ιθαγένειας στα παιδιά μεταναστών που γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν στην Ελλάδα. Επίσης, η κ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε με τη σειρά της τη βοήθεια των μεταναστευτικών κοινοτήτων στην υποστήριξη των ατόμων που θα βγουν από τα κέντρα κράτησης και δεν θα έχουν πού να μείνουν ή να σιτιστούν. Μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Σύρων στην Ελλάδα, Μονίρ Μπουκαγιέ, ζήτησε από την κυβέρνηση υποστήριξη των Σύρων προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα, όπως άμεση χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων, διευκόλυνση στην έξοδό τους από τη χώρα με προορισμό άλλο ευρωπαϊκό κράτος και πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να κλείσουν άμεσα τα κέντρα κράτησης μεταναστών και μέχρι τότε να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων ζήτησε ο πρόεδρος του Ελληνοπακιστανικού συλλόγου, δημοσιογράφος Σαΐντ Τζαμίλ. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη διοργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων για τις ελληνικές αρχές, προκειμένου οι δημόσιοι λειτουργοί να κατανοήσουν τις ιδιαιτερότητες της κάθε κουλτούρας ή θρησκείας.

Για χιλιάδες αιτούντες ασύλου που ζουν πάνω από δέκα χρόνια στην Ελλάδα χωρίς να έχει εξεταστεί το αίτημά τους έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμεντί. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι οικογένειες με μωρά ζουν σε εγκαταλελειμμένα σπίτια χωρίς φως και νερό, για τα οποία δουλέμποροι τους εκμεταλλεύονται και τους ζητούν να πληρώσουν ενοίκιο 150-200 ευρώ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλβανών Ελλάδας, Έντμοντ Γκουρί παρέθεσε στοιχεία για τους Αλβανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτά, 550.000 Αλβανοί μετανάστες ζουν στην Ελλάδα, από τους οποίους οι 370.000 είναι νόμιμοι, ενώ 100.000 βρίσκονται σε καθεστώς νομιμοποίησης ή έχουν χάσει τη νομιμοποίηση. Επίσης, περίπου 70.000 με 80.000 παιδιά είναι υποψήφια για χορήγηση ιθαγένειας.

 

Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top