ΑΛΒΑΝΙΑ

Μπουσάτι: Δεν υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο των συνόρων της Αλβανίας

Σε συνέντευξη που έδωσε στην Καθημερινή ο υπουργός εξωτερικόν της Αλβανίας δήλωσε ότι η Αλβανία δεν σχεδιάζει να κλείσει τα σύνορα της.

[maxbutton id=”5″]

– Μπορείτε να μιλήσετε για την απόφαση της κυβέρνησής σας να συνεργαστεί με την Ιταλία στα σύνορα με την Ελλάδα;

– Εχουμε καλή συνεργασία με τις ιταλικές αρχές για τη λήψη προληπτικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ενισχύσει τους μηχανισμούς επιτήρησης στα σύνορα της Αλβανίας με την Ελλάδα. Υπάρχει μια ομάδα Ιταλών, περίπου 18-20 άτομα, που δουλεύει μαζί μας προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για «μπότες στο έδαφος». Μιλάμε περισσότερο για στρατηγικές κατευθυντήριες γραμμές, όχι για έλεγχο των αλβανικών δυνάμεων. Είναι πιο έμπειροι από τις αλβανικές ένοπλες δυνάμεις, έχουν έρθει αντιμέτωποι με το μέγεθος της προσφυγικής κρίσης στη χώρα τους και ξέρουν να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα καλύτερα, πιστεύω, απ’ ό,τι κάποιες δικές μας δυνάμεις. Εκπαιδεύουν, κατευθύνουν και συνεργάζονται μαζί μας. Αλλά ο έλεγχος παραμένει στις δικές μας δυνάμεις, όχι στις ιταλικές, ελπίζω να είμαι σαφής.

– Υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο των συνόρων από την Αλβανία;

– Οχι, δεν υπάρχει σχεδιασμός για κλείσιμο των συνόρων, έχουμε μια δέσμευση, θα παραμείνουμε σε αυτή. Τον Οκτώβριο δεσμευθήκαμε σε επίπεδο πρωθυπουργών ότι θα συνεισφέρουμε ανάλογα με τα μέσα που διαθέτουμε. Ενα από τα διδάγματα της κρίσης είναι ότι καμία χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνη της. Εμείς θα συνεισφέρουμε ανάλογα με τις δυνάμεις μας. Εχουμε περιορισμένα οικονομικά μέσα και ανθρώπινο δυναμικό.

ΠΗΓΗ http://www.eurocapital.gr/index.php/permalink/79610.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top