ΑΛΒΑΝΙΑ

Αυστρία – Αλβανία: Ενίσχυση συνεργασίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού

Στην ενίσχυση της συνεργασίας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, εν όψει και της, κατά την άποψή τους, δημιουργίας μίας νέας προσφυγικής διαδρομής από την Ελλάδα μέσω της Αλβανίας προς την Κεντρική Ευρώπη, συμφώνησαν κατά τις συνομιλίες τους στη Βιέννη, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Αναφέροντας ότι τον περασμένο Ιανουάριο οι αφίξεις προσφύγων στην Αλβανία ήταν 162 και τον Μάιο, λόγω και των καλών καιρικών συνθηκών, έφθασαν τις 2.311, αριθμός που, σε σχέση με το 2015, μπορεί να παραμένει μικρός, ωστόσο αποτελεί “ανησυχητική ένδειξη”, ο Έντι Ράμα επισήμανε ότι έως τώρα το προσφυγικό ρεύμα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με εσωτερικές δυνάμεις, αλλά πλέον χρειάζεται προετοιμασία στο επίπεδο της ΕΕ.

Για τον λόγο αυτόν, όπως είπε, συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο την απαραίτητη υποστήριξη που χρειάζεται η χώρα του για να μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να ανταποκριθεί στις “νόμιμες προσδοκίες της Αυστρίας και της Γερμανίας”, ενώ δεν θέλει οι άνθρωποι που καταφθάνουν στην Αλβανία να προωθούνται μόνον από το ένα σύνορο στο άλλο, αλλά να υπάρχει αξιοπρεπής μεταχείρισή τους.

Διαπιστώνεται μία αυξανόμενη προσφυγική ροή από την Ελλάδα, αλλά αυτή βρίσκεται ακόμη υπό έλεγχο, αν και χρειάζεται στενή συνεργασία για να αποφευχθούν σκηνές όπως το 2015, ανέφερε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ευχαρίστησε τον Αλβανό πρωθυπουργό για την πρόθεσή του να καταπολεμήσει την “παράνομη μετανάστευση” και τις επιχειρήσεις των διακινητών, σημειώνοντας πως μία προώθηση από το ένα σύνορο στο άλλο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τα προβλήματα και απαιτείται ως εκ τούτου μία “συντεταγμένη ασφάλεια των συνόρων”.

Τόνισε επίσης ότι Αυστρία θα υποστηρίξει την παροχή οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ προς την Αλβανία και τις άλλες χώρες κατά μήκος της νέας προσφυγικής διαδρομής και επίσης θα στηρίξει διμερώς την Αλβανία, ενώ θα υπάρξουν ανταλλαγές σε επίπεδο ειδικών.

Πηγή: http://www.capital.gr/diethni/3295692/austria-albania-enisxusi-sunergasias-gia-tin-antimetopisi-tou-prosfugikou

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top