Albanians.gr – Η σελίδα της Αλβανικής Κοινότητας Στην Ελλάδα

ΑΛΒΑΝΙΑ

Αβραμόπουλος: Η Αλβανία έχει μία ιστορική ευκαιρία να δέσει σταθερά το μέλλον της με την ΕΕ

Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε χτες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος συναντήθηκε στα Τίρανα με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα και τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας Φατμίρ Ξαφάι (Fatmir Xhafaj).

Στο επίκεντρο των συναντήσεών του βρέθηκαν η αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, η αποτελεσματικότερη διαχείριση των συνόρων και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας. Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος και ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησαν στη μονογραφή σχεδίου συμφωνίας για την επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Αλβανίας.

Μόλις η συμφωνία τεθεί σε ισχύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα έχει τη δυνατότητα να παρέχει υποστήριξη στη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, ενώ οι ομάδες του Οργανισμού θα μπορούν να αναπτυχθούν άμεσα στην αλβανική επικράτεια σε περίπτωση ξαφνικής μετατόπισης των μεταναστευτικών ροών. Επιπλέον, ο Ευρωπαίος Επίτροπος και ο Υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης σύμφωνα με το οποίο η Αλβανία θα έχει πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στον τομέα της πολιτικής κατά των ναρκωτικών. Τέλος ο Δ. Αβραμόπουλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά τη συνάντηση του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Xhafaj, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Μοιραζόμαστε ένα κοινό παρελθόν και το μέλλον μας μπορεί να είναι μόνο κοινό και ευρωπαϊκό. Την προηγούμενη εβδομάδα, παρουσιάσαμε τη Στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια, η οποία περιλαμβάνει μια φιλόδοξη ατζέντα για την Αλβανία και την ευρύτερη περιοχή. Η Αλβανία έχει, αυτή τη στιγμή, την ιστορική ευκαιρία να εξασφαλίσει για το μέλλον της μια σταθερή πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Οι αλβανικές αρχές επέδειξαν προσήλωση στην ταχεία επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή. Σήμερα προχωρούμε στη μονογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας που σηματοδοτεί το τέλος των διαπραγματεύσεων και θα επιτρέψει την ανάπτυξη ομάδων της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην Αλβανία. Η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία, όταν ολοκληρωθούν και από τις δυο πλευρές οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες. Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, προς το κοινό συμφέρον τόσο της Αλβανίας, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί συμφωνία-πρότυπο και ελπίζουμε ότι σύντομα θα συνάψουμε ανάλογες συμφωνίες, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση, με τη Σερβία και την ΠΓΔΜ», συμπλήρωσε.

Η Αλβανία έχει πολλά ανοιχτά κεφάλαια για την ένταξή της στην ΕΕ. Καταρχάς το βασικό ζήτημα είναι να σταματήσει να είναι η «Κολομβία των Βαλκανίων», όπως τη χαρακτηρίζουν.

«Θα ήθελα να τονίσω ότι, σήμερα, υπογράφουμε, επίσης, ένα σημαντικό Μνημόνιο Κατανόησης στον τομέα της πολιτικής κατά των ναρκωτικών. Η Αλβανία θα έχει, στο μέλλον, πρόσβαση σε χρηματοδότηση για πρωτοβουλίες στον τομέα αυτό. Στο εξής, θα μπορούμε να υποστηρίζουμε πρωτοβουλίες στον κοινό μας αγώνα κατά των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά και της πρόληψης χρήσης τους. Γιατί, όπως η τρομοκρατία, έτσι και τα δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών δε γνωρίζουν σύνορα», τόνισε ο Επίτροπος.

«Τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με κοινή και συντονισμένη δράση. Η πρόληψη έχει καίρια σημασία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα ναρκωτικά, καθώς θύματα τους είναι κυρίως ευάλωτα άτομα ή νέοι. Θα ήθελα να ενθαρρύνω την Αλβανία να κάνει πλήρη χρήση της δυνατότητας αυτής, και να υποβάλλει αιτήσεις για χρηματοδοτική στήριξη των πρωτοβουλιών της στον τομέα αυτό. Με τον τρόπο αυτό, η Αλβανία θα μπορέσει να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της παραγωγής, διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών. Προσβλέπω, επίσης, στην ενίσχυση της συνεργασίας μας στον τομέα της ασφάλειας, και ιδιαίτερα στην κοινή μας μάχη κατά της τρομοκρατίας, της ριζοσπαστικοποίησης, του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης διακίνησης πυροβόλων όπλων», κατέληξε ο Επίτροπος.

 

ΠΗΓΗ http://news247.gr/eidiseis/politiki/avramopoylos-h-alvania-exei-mia-istorikh-eykairia-na-desei-stathera-to-mellon-ths-me-thn-ee.5075098.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top