ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασπίδα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας ζητά η Ρ.Δούρου

Χαιρετισμό απηύθυνε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, με θέμα: «Συνδικάτα και μετανάστευση: Νέες προκλήσεις στην εποχή της κρίσης».

Βρείτε παρακάτω ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού:

Κυρίες και κύριοι,

Καταρχήν να συγχαρώ το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας για την πρωτοβουλία του να διοργανώσει τη σημερινή Ημερίδα με θέμα τη σχέση των συνδικάτων με τη μετανάστευση, και μάλιστα με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών συνδικάτων.

Πρόκειται για μία χρήσιμη, από όλες τις απόψεις, πρωτοβουλία για ένα κρίσιμο θέμα, στη σημερινή δύσκολη συγκυρία της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Ένα θέμα που θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων σε μία σχέση, εκείνη των συνδικάτων με τους μετανάστες, στο πλαίσιο της συσπείρωσης όλου του φάσματος της μισθωτής εργασίας.

Και η κατηγορία των μεταναστών ανήκει στις ζώσες δυνάμεις της μισθωτής εργασίας. Σε εκείνες δηλαδή τις κατηγορίες εργαζομένων, όπως οι νέοι και οι γυναίκες αλλά και οι «ευέλικτα απασχολούμενοι», όπως έχει επικρατήσει ο ευφημισμός για τους εργαζόμενους με τα μειωμένα δικαιώματα ειδικά στη σημερινή περίοδο κρίσης. Κατηγορίες οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ενισχυτικά, αναζωογονητικά, προωθητικά για τον ίδιο το θεσμό των συνδικάτων.

Έναν θεσμό κρίσιμο σε τέσσερα επίπεδα: για τη διασφάλιση της απασχόλησης, την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συνοχή του κοινωνικού ιστού. Και τέλος, την ποιότητα και το επίπεδο της ίδιας της Δημοκρατίας στη χώρα μας. Η ένταξη των μεταναστών στα συνδικάτα, με τρόπο ισότιμο και λειτουργικό, υπηρετεί αποτελεσματικά και τα τέσσερα αυτά επίπεδα. Ειδικά μάλιστα στη σημερινή συγκυρία οικονομικής κρίσης και κρίσης δημοκρατίας.

Έτσι, οι συστηματικές, συγκεκριμένες ενέργειες προσέλκυσης μεταναστών στα συνδικάτα, θα τα ενισχύσουν σε δύο επίπεδα. Πρώτον σε εκείνο της αριθμητικής τους ενίσχυσης.

Και δεύτερον, αλλά εξίσου σημαντικό, σε αυτό της ουσιαστικοποίησης της δράσης τους σε μία συγκυρία κατά την οποία ο κοινωνικός ιστός διαβρώνεται από το ρατσιστικό, ξενοφοβικό φαινόμενο.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο τελευταίο σημείο, η προσέλκυση μεταναστών στα συνδικάτα σήμερα, μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματική απάντηση.

Και τούτο γιατί συνδικάτα με ισχυρή παρουσία μεταναστών στους κόλπους τους, μπορούν να είναι το καλύτερο και αποτελεσματικότερο φάρμακο στην ασθένεια της ξενοφοβίας.

Να είναι η απάντηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας στα φαντάσματα της βαρβαρότητας.

Να είναι η έμπρακτη απάντηση των εργαζομένων στους εκπροσώπους της μισαλλοδοξίας.

Για αυτό και πρωτοβουλίες, όπως η συγκεκριμένη του ΕΚΑ, είναι και χρήσιμες και απαραίτητες.

Για να οικοδομήσουμε, μέσα από κοινές μορφές δράσης ένα κοινωνικό μέτωπο εργασίας και δημοκρατίας.

Ένα μέτωπο απέναντι στις πολιτικές που εξαθλίωσαν την κοινωνία. Μια αποτελεσματική ασπίδα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα της ημερίδας σας.

ΠΗΓΗ http://www.candianews.gr/2015/01/30/aspida-kata-tou-ratsismou-ke-tis-xenofovias-zita-r-dourou/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top