ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ας γίνουμε πολλοί… χρόνια μας πολλά

Στις 27 Οκτώβρη του 2007 εμφανίστηκε στο διαδίκτυο η διεύθυνση www.albanians.gr.

Στις 27 Οκτώβρη του 2007 εμφανίστηκε στο διαδίκτυο η διεύθυνση www.albanians.gr.

Πριν όμωςαποκτήσει η ιστοσελίδα αυτή μορφή και περιεχόμενο ήταν απλές σκέψεις που γεννούσαν ανησυχία και προβληματισμό στις πολύωρες συζήτησης μεταξύ κάποιων ανήσυχων νέων. Ανησυχία και προβληματισμό διότι έβγαινε στην επιφάνεια συνεχώς το εξής ερώτημα: Πως είναι δυνατόν στον 21 αιώνα, στην εποχή της πληροφορίας να μην υπάρχει ένας ηλεκτρονικός ιστότοπος που θα ενημέρωνε τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Η έλλειψη ενός τέτοιου διαδικτυακού χώρου είχε ως αποτέλεσμα την σύγχυση πολλών πατριωτών μας σχετικά με θέματα που μας αφορούν.

 

Νομοθετικά, γραφειοκρατικά, ακόμα και εργασιακά ζητήματα που είτε ο αλβανός μετανάστης δεν είχε την πρόσβαση στην πληροφορία είτε δεν καταλάβαινε αποτελούσαν ένα θεσμικό κενό που οδηγούσε τους συμπατριώτες μας συνεχώς σε δικηγορικά γραφεία για την ανανέωση της άδεια διαμονής ή ακόμα για να βρει το χαμένο δίκαιό του. Ξεκινήσαμε τότε, και συνεχίζουμε με περισσότεροι όρεξη, να χτίσουμε ένα δίκτυο επαγγελματιών το οποίο θα αποτελεί ιδεατός εργασιακός χώρος για τους αλβανούς στην Ελλάδα. Ο ένας να προσφέρει στον άλλον με σκοπό να μην πέσει κανείς μας στον ωκεανό της ανεργίας αλλά γιατί όχι και να σπάσουμε ταμπού και προκαταλήψεις που λένε ότι οι αλβανοί δεν κάνουν τίποτα για τους συμπατριώτες τους.

Εξαρχής εκτίμηση μας ήταν, και παραμένει, ότι το μόνο υποκείμενο που μπορεί να καλύψει θεσμικά αυτά κενά και να ξεπεράσει τις κοινωνικές προκαταλήψεις σε ένα πιο ουσιαστικό επίπεδο, είναι η αλβανική νεολαία στην Ελλάδα, η γνωστή πολλές φορές ως «δεύτερη γενιά», η σιωπηρή πλειοψηφία όπως γράφαμε το 2007. Απευθυνθήκαμε σε αυτήν επί ίσοις όροις. Ως νέοι απέναντι σε νέους. Η ανταπόκριση που βρήκαμε, κυρίως από την νεολαία, ήταν μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε. Προς μεγάλη μας ικανοποίηση οι αρχικές μας προβλέψεις όταν κάναμε λόγο για την έλλειψη δημόσιου χώρου διαλόγου και έκφρασης του αλβανού μετανάστη στην Ελλάδα επαληθεύτηκαν. Σας γνωρίσαμε και μας γνωρίσατε. Οι ομάδα μας μεγάλωσε και με την υποστήριξη σας έγινε ισχυρότερη. Οι απόψεις σας μας φανέρωσαν κρυφές πτυχές της αλβανικής κοινότητας και την συλλογική ανάγκη που υπάρχει για την διατήρηση των εθίμων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω αλλά και έχοντας την στήριξη πολλών μορφωμένων νέων, βρήκαμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε κάτι διαφορετικό όσον αφορά τους στόχους που αναφέραμε. Χρειαζόταν το θάρρος διότι εχθρός μας ήταν τα κοινωνικά στερεότυπα. Αυτά που λένε πως οποιοδήποτε εγχείρημα οργάνωσης των αλβανών είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Αποδείξαμε, και συνεχίζουμε να το κάνουμε, όντας περήφανοι για αυτό, όχι μόνο ότι είναι εφικτό το συνεργατικό και αλληλέγγυο πνεύμα μεταξύ των αλβανών στην Ελλάδα αλλά και ότι μπορούμε να αποτελέσουμε και παράδειγμα προς μίμηση.

Εμείς ως Albanians.gr με αφορμή την γενέθλια μέρα μας και την ολοκλήρωση 6 χρόνων ζωής αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που συμβάλετε σε αυτή την προσπάθεια τόσο στο κομμάτι της ενημέρωσης όσο σε αυτό της επικοινωνίας και της διασκέδασης. Με το ίδιο πάθος που ξεκινήσαμε, αλλά με περισσότεροι πλέον εμπειρία δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας και να παραμείνουμε κοινωνικά χρήσιμοι και ενεργοί.

 

Στα πλαίσια αυτών των στόχων και της διαδραστικότητας που μας προσφέρει το ιντερνέτ σας κάνουμε γνωστή την πρόθεση μας να φιλοξενήσουμε και να δημοσιεύσουμε δικά σας κείμενα όσον αφορά προβληματισμούς και κοινωνικά ζητήματα. Κλείνοντας, όχι με μια ευχή ως είθισται, αλλά με μια υπόσχεση: Χρόνια πολλά – χρόνια δραστήρια – χρόνια δημιουργικά.

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top