ΑΛΒΑΝΙΑ

Αρχαιολόγοι ζητούν από Αλβανία να προστατέψει τα αρχαία στον βυθό

Εκατοντάδες ελληνικά και ρωμαϊκά αρχαία αντικείμενα καθώς και ναυάγια βρίσκονται στον βυθό της Αλβανίας, που δεν έχουν εξερευνηθεί, βρίσκονται σε κίνδυνο από λαθρεμπόρους και κυνηγούς θησαυρών, αν δεν προστατευτούν σωστά, προειδοποιούν ερευνητές και αρχαιολόγοι.

Ο κ. James Goold, επικεφαλής του RPM Nautical Foundation, το οποίο έχει έδρα στην Φλόριδα των ΗΠΑ, είπε ότι τα αρχαία χρονολογούνται από τον 8 π.Χ. αιώνα έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και θα μπορούσαν να είναι σπουδαίος πόλος έλξης για τουρίστες αν ήταν σε μουσείο.

Η ομάδα του Goold έχει χαρτογραφήσει τον βυθό στο Ιόνιο από τα ελληνικά σύνορα έως τον Vlora Bay, όπου βρήκαν 22 ναυάγια από τους αρχαίους καιρούς έως την δεκαετία του ’40 και εκατοντάδες αρχαίους αμφορείς, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για μεταφορά ελαιόλαδου και κρασιού σε δρομολόγια από την Βόρεια Αφρική στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, με την Αλβανία, τότε Ιλλυρία, να αποτελεί σταυροδρόμι.

«Εχει έρθει ο καιρός να κατασκευαστεί ένα μουσείο για τους Αλβανούς και τους τουρίστες», δήλωσε ο Αλβανός αρχαιολόγος Neritan Ceka.

Ορισμένοι αμφορείς ίσως ήδη έχουν αποτελέσει προϊόν λαθρεμπορίας και όχι σπάνια μπορεί κανείς να δει αντίστοιχα αντικείμενα να κοσμούν εστιατόρια στην ακτογραμμή της Αλβανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top