ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αποτελέσματα ποιοτικής έρευνας με θέμα: «Η αγορά IT στην Ελλάδα, Ειδικότητες σε ζήτηση, Ευκαιρίες απασχόλησης» από το Athens Tech College

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2015 – Παρόλο που η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας έχει πλήξει και τον κλάδο IΤ, οι νέοι πτυχιούχοι έχουν ευκαιρίες απασχόλησης καθώς παρουσιάζονται νέες ανάγκες, αλλά και δημιουργούνται επιχειρηματικές μονάδες με στόχο τις εξαγωγές υπηρεσιών με κέντρο την Ελλάδα. Η ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Athens Tech College, το νέο εξειδικευμένο κολλέγιο στους τομείς της τεχνολογίας, καινοτομίας και πληροφορικής στην Ελλάδα, που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο του Sheffield, εντόπισε τις ευκαιρίες που δημιουργούνται καθώς και τους τομείς και κλάδους που προσφέρουν καινούργιες δυνατότητες για εργασία. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και Οργανισμών δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, που δεν ανήκουν κατ’ ανάγκη στο τμήμα ΙΤ, αλλά υποστηρίζουν και άλλους τομείς όπως marketing, πωλήσεις, e-commerce, εξυπηρέτηση πελατών, Βusiness Αnalysis, Research & Development.

Η ποιοτική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 55 στελέχη από τον χώρο της πληροφορικής, ανάμεσά τους CEOs, IT Directors, Developers και Διευθυντές Ανθρώπινου Δυναμικού από διάφορες εταιρείες του χώρου, αναδεικνύει ότι μεγαλύτερη ζήτηση εμφανίζουν οι ειδικότητες που αφορούν την ασφάλεια δικτύων, data, cloud και mobile apps ενώ αυξάνονται οι ανάγκες για web development και e-commerce. Για την περίοδο 2015-2020 εκτός από τις παραπάνω ειδικότητες, ανάπτυξη θα γνωρίσουν οι εξειδικεύσεις που θα μπορούν να υποστηρίξουν υπηρεσίες όπως το Internet of Things, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική και η βιοπληροφορική.

Τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και οι ειδικοί που συμμετείχαν στην έρευνα, θεωρούν ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης εμφανίζονται κυρίως σε εμπορικές και παραγωγικές εταιρείες που αναζητούν υποστήριξη στο ΙΤ αλλά και σε τμήματα όπως πωλήσεις, e-commerce, marketing, κ.λπ., όσο και σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών ΙΤ.

Νέες θέσεις εργασίας, σε μικρότερο ποσοστό, δημιουργούνται επίσης σε μεσαίες και μικρές εταιρείες και startups.

Το 65% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα είναι πιο εύκολη η εύρεση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ το 35% εκτιμά ότι θα εξακολουθήσουν να δημιουργούνται ενδιαφέρουσες ευκαιρίες απασχόλησης εντός της χώρας. Το 20% εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν νέες ευκαιρίες απασχόλησης από μονάδες που λειτουργούν στην Ελλάδα με εξαγωγικό αντικείμενο.

Η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, έχει δημιουργήσει συνθήκες στην αγορά εργασίας όπου περισσότερες πιθανότητες απασχόλησης έχουν οι πτυχιούχοι με ισχυρές εξειδικεύσεις ή με δεξιότητες/προσόντα που τους επιτρέπουν να καλύπτουν περισσότερες περιοχές (multitasking). Οι ειδικοί συστήνουν στους νέους επιστήμονες να ασχολούνται ακόμα και από την περίοδο των σπουδών τους με δραστηριότητες που ενισχύουν γνώσεις και δεξιότητες (hacathons, online courses, κ.λπ.). Η πλειοψηφία των ειδικών που συμμετείχαν στην έρευνα σημειώνουν ότι οι δραστήριοι νέοι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν εργασία χωρίς να απαιτείται προϋπηρεσία.

H Έλενα Μενούχου, HR Director της IRΙ ανέφερε σχετικά: «Ζούμε σε μια πολύ συναρπαστική εργασιακά εποχή, αλλά συνάμα ταχέως μεταβαλλόμενη και περιτριγυρισμένη από πολλούς και επιθετικούς ανταγωνιστές σε όλους τους τομείς. Ειδικά στην ελληνική αγορά με την ανεργία που φθάνει σε δυσθεώρητα ποσοστά για αναπτυγμένη χώρα, ένας νέος άνθρωπος προκειμένου να επιτύχει στην αγορά εργασίας θα πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό απαιτεί να εργαστεί εξυπνότερα και όχι σκληρότερα, να ανταπεξέλθει στα βασικά προαπαιτούμενα του εργασιακού του ρόλου, αποτελεσματικότερα ώστε να αποδεσμεύσει χρόνο που θα αφιερώσει σε καινοτόμες ιδέες και στην στρατηγική του διαφοροποίηση μέσα στο σύγχρονο και ρευστό ψηφιδωτό της εργασίας των ημερών μας».

O Σταύρος Μένεγος, R&D Director της Entersoft δήλωσε σχετικά: «Η ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Ο κλάδος του ΙΤ εξελίσσεται και η ανάγκη για ποιότητα αυξάνεται. Ζητούνται ισχυρά skills ευχέρειας και ικανότητας προγραμματισμού. Υπάρχει ζήτηση για δημιουργία νέων ειδικοτήτων και κατευθύνσεων, οι οποίες δημιουργούν νέες προοπτικές και ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας».

ΤΕΛΟΣ–

Σχετικά με το Ath Tech:Το νέο κολλέγιο Athens Tech είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα που συνδέει άμεσα την τεχνολογία, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και είναι το αποτέλεσμα της κοινοπραξίας κορυφαίων εταιρειών στο χώρο της εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων τεχνολογίας: του BCA College της INTRACOM και του Πανεπιστημίου του Sheffield, ενός εκ των 10 καλύτερων βρετανικών πανεπιστημίων. Τα προγράμματα σπουδών περιλαμβάνουν bachelors in computer science (πληροφορική) με 3 συγκεκριμένες εξειδικεύσεις αλλά και masters όπως: Masters σε MSc Advanced Software Engineering (Big Data Analysis, Security Network, Mobile Computing), MSc Computer Science Studies & MSc Management of Business Innovation & Technology. http://athtech.gr

https://www.facebook.com/athtech.gr

@AthensTechGR

Σχετικά με την Entersoft: Η Entersoft είναι μία καινοτομική εταιρεία πληροφορικής, ειδικευμένη στην παραγωγή λογισμικού και παροχή υπηρεσιών για επιχειρήσεις. Πρωταγωνιστεί στην αγορά επιχειρηματικού λογισμικού προσφέροντας ενοποιημένο περιβάλλον λειτουργίας σε όλα τα προϊόντα της, ERP, CRM, Retail, Mobile, ECommerce & B.I., σχεδιασμένα στην πιο σύγχρονη πλατφόρμα .ΝΕΤ της Μicrosoft, για τοπική υποδομή ή Cloud, με άδεια χρήσης ή ως SaaS. Παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη και ποιοτικά διευρυμένο πελατολόγιο. Διαθέτει Πιστοποιημένο Δίκτυο Συνεργατών, είναι εισηγμένη στην ΕΝ.Α. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διατηρεί θυγατρικές εταιρείες σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις ελληνικές Retail Link και Cardisoft, ενώ επιπλέον έχει εξαγωγική δραστηριότητα στην Κύπρο, Σερβία, Κατάρ και Σαουδική Αραβία.

Σχετικά με την IRI: Η IRI (Information Resources Inc.) είναι η 5η μεγαλύτερη εταιρεία ερευνών και μελετών αγοράς παγκοσμίως σύμφωνα με τα στοιχεία της American Marketing Association και απασχολεί 3.500 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1979 στο Σικάγο των ΗΠΑ και σήμερα το πλειοψηφικό μερίδιο των μετοχών της ανήκει στο New Mountain Capital, ένα αμερικανικό fund που εστιάζει στην ανάπτυξη και όχι σε υψηλού κινδύνου ή μόχλευσης του χρέους επενδύσεις. Η IRI είναι ένας πολυεθνικός πάροχος υπηρεσιών και πληροφοριών επιχειρηματικής ευφυΐας και συμβουλευτικής, που υποστηρίζονται από πλατφόρμες τεχνολογίας, έμπειρες ομάδες ανθρώπινου δυναμικού και τη μοναδική της πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις αγορές, τους καταναλωτές και αγοραστές με στόχο τη μετατροπή της «διορατικότητας» της IRI στις αγορές σε μετρήσιμα αποτελέσματα ανάπτυξης για τους πελάτες της. Είναι επίσης ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους παρόχους «διανοητικού κεφαλαίου», καινοτόμων λύσεων και υπηρεσιών σχετικά με τις αγορές, τους καταναλωτές και τους αγοραστές. Δραστηριοποιείται σε 58 χώρες σε ολόκληρη την υφήλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top