Ειδήσεις για μετανάστες

Απέραντο νεκροταφείο μεταναστών η Μεσόγειος

«Αναμφίβολα είναι οι πιο θανατηφόρες μέρες που έχουν καταγραφεί ποτέ στη Μεσόγειο» δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μετά από τουλάχιστον πέντε ναυάγια δουλεμπορικών σκαφών από την Αίγυπτο ώς τη Μάλτα την τελευταία εβδομάδα. Υπολογίζεται ότι προκάλεσαν τον μαζικό πνιγμό 800 και πλέον κατατρεγμένων ανθρώπων, που είχαν ξεκινήσει από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή ευελπιστώντας να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Το ασύλληπτο δράμα εκτοξεύει τον φετινό μακάβριο απολογισμό σε περίπου 3.000 νεκρούς, σύμφωνα με εκτίμηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM).

 

Η τραγωδία που κόστισε τις περισσότερες ζωές εκτυλίχθηκε μετά το ναυάγιο σαπιοκάραβου που είχε σαλπάρει από την αιγυπτιακή πόλη Δαμιέτη στις 6 Σεπτεμβρίου, μεταφέροντας γύρω στους 500 μετανάστες από τη Συρία, την Παλαιστίνη, την Αίγυπτο και το Σουδάν. Ανάμεσά τους βρίσκονταν ολόκληρες οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτα ανήλικα. Φέρεται να βυθίστηκε εσκεμμένα από αδίστακτους διακινητές τέσσερις μέρες αργότερα, στα ανοιχτά της Μάλτας.

 

Η είδηση του ναυαγίου έγινε γνωστή μόλις χθες, έπειτα από μαρτυρίες δύο από τους μόλις εννέα επιζώντες. Από τη Σικελία κατήγγειλαν πως οι δουλέμποροι τους υποχρέωσαν πολλές φορές να αλλάξουν σκάφος στην πορεία κι όταν πλέον είχαν βρεθεί στη μέση τού πουθενά, τους διέταξαν να πηδήξουν σε άλλο, πολύ μικρότερο πλοιάριο. Οι πρόσφυγες αρνήθηκαν, ξέσπασαν συμπλοκές, οι διακινητές επιβιβάστηκαν σε τρίτο σκάφος, τους εμβόλισαν και τους βύθισαν. Για ενδεχόμενη «μαζική δολοφονία» κάνει λόγο ο IOM, με την Υπατη Αρμοστεία να μην έχει ακόμα τεκμηριώσει τον σκόπιμο εμβολισμό.

 

Αλλα τρία ναυάγια συνέβησαν την Κυριακή, ανοιχτά των ακτών της ακυβέρνητης Λιβύης. Το ένα δουλεμπορικό βυθίστηκε κοντά στην πόλη Τατζούρα ανατολικά της Τρίπολης, κουβαλώντας «φορτίο» περίπου 250 Αφρικανών μεταναστών, σύμφωνα με ανακοίνωση του λιβυκού Ναυτικού. Αντρες της Ακτοφυλακής, χρησιμοποιώντας αλιευτικές βάρκες και δανεικά πλοιάρια από το υπουργείο Πετρελαίου, ελλείψει δικών τους σωστικών μέσων, κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς μόλις 36 ανθρώπους – ανάμεσά τους τρεις γυναίκες, η μία έγκυος. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν εντοπιστεί οι σοροί 71 ανθρώπων, ενώ τουλάχιστον άλλοι 200 αγνοούνται. Σχεδόν 130.000 μετανάστες έχουν φτάσει φέτος στην Ευρώπη -οι 118.000 μόνο στην Ιταλία- όταν όλη την περσινή χρονιά ο αριθμός τους άγγιξε τις 60.000.

 

ΠΗΓΗ http://www.efsyn.gr/?p=234417

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top