ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Ιθαγένεια τώρα στα παιδιά μεταναστών, ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προειδοποιούν για την ιθαγένεια

 

Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά

που δεν έχουν γνωρίσει καμιά άλλη πατρίδα από την Ελλάδα να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να αποκλείονται από την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την οριστική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση.

 

 

«Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Ραγκούση για την ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, υιοθετώντας εξαιρετικά συντηρητικές ερμηνείες του Συντάγματος καθώς και της έννοιας του ελληνικού έθνους» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

«Ωστόσο, το μείζον πολιτικό ζήτημα παραμένει. Δεν είναι δυνατόν τα παιδιά που δεν έχουν γνωρίσει καμιά άλλη πατρίδα από την Ελλάδα, να στερούνται των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και να αποκλείονται από την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία. Η ιθαγένεια δεν είναι τόσο ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής, γιατί γι” αυτά τα παιδιά εδώ είναι ο τόπος τους, όσο ζήτημα ισονομίας και ισοπολιτείας. Μια κοινωνία δεν μπορεί να ονομάζεται δημοκρατική, όταν δεν έχουν ίσα δικαιώματα κι υποχρεώσεις όλοι όσοι αποτελούν οργανικό μέρος της.»

Ο καινούργιος νόμος για την ιθαγένεια που θα φέρει η κυβέρνηση πρέπει να είναι συμβατός με αυτή τη θεμελιώδη δημοκρατική αρχή.

 

«Σημειωτέον ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ευρώπης και της ΕΕ, που μέχρι το 2010, δεν είχε καμία νομοθετική πρόβλεψη για τα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στη χώρα μας ή ήλθαν πολύ μικρά εδώ και φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προειδοποιούν για το ζήτημα της ιθαγένειας

 

Κατά τη σημερινή παρουσίαση των πρωτοβουλιών του ΠΑΣΟΚ για την αντιμετώπιση των φαινομένων εκφασισμού, της κοινωνικής βίας και του ρατσισμού, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη θέσπιση και λειτουργίας μιας άτυπης ομάδας για το θέμα της ιθαγένειας. Όπως ανέφερε, η λειτουργία της άτυπης αυτής ομάδας, αποφασίστηκε στη χθεσινή σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε αυτή θα συμμετέχουν στελέχη και από τα τρία κόμματα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) με συντονιστή το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε οι όποιες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης να έχουν προετοιμαστεί διακομματικά και να συνιστούν μία κοινά αποδεκτή βάση.

 

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα της ιθαγένειας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τίθενται «πολύ σοβαρά ζητήματα μεθοδολογίας, δικανικής ακρίβειας, συγκρότησης των συλλογισμών και ορίων του ελέγχου, του δικαστικού ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων». «Οι αποφάσεις αυτές είναι οριστικές και αμετάκλητες δικονομικά», επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, όμως, ότι «τα θέματα αυτά επανέρχονται στο δικαστικό διάλογο και στο δικαστικό έλεγχο και πολλές φορές έχει αλλάξει η νομολογία, έχει κάνει εντυπωσιακές στροφές».

 

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, από το σκεπτικό της απόφασης δεν προκύπτει ανάγκη ριζικής αλλαγής, δηλαδή εγκατάλειψης της φιλοσοφίας της ισχύουσας νομοθεσίας., ενώ επίσης δεν κινδυνεύουν νομικά οι πράξεις με τις οποίες έχουν χορηγηθεί ιθαγένειες,  ούτε και το κύρος των δημοτικών εκλογών.

 

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωσή της σημειώνει πως οι όποιες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας πρέπει να είναι συμβατές με τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα ισχύοντα σε χώρες της Ε.Ε, και καθιστά σαφές ότι θα τη βρουν αντίθετη «απαγορευτικές διατάξεις, οι οποίες περιστέλλουν ή και εξαφανίζουν» το δικαίωμα απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

 

Αναφέρει επίσης ότι «αντίθετους θα μας βρουν και διατάξεις που υποβαθμίζουν τα αντικειμενικά τυπικά κριτήρια – χρόνια παραμονής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης – υπέρ αδιευκρίνιστων, όσο και επικίνδυνων ‘υποκειμενικών’ αξιολογήσεων».

 

Καταλήγοντας, η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι πρέπει να αναγνωρίζεται και να εξασφαλίζεται το δικαίωμα στην ιθαγένεια των παιδιών των μεταναστών που γεννήθηκαν και μεγαλώνουν στη χώρα μας.

ΠΗΓΗ www.now24.gr

ΠΗΓΗ www.tvxs.gr

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top