ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άνοιγμα Ράμα για αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας – Αλβανίας

Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα

Την πεποίθηση ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα

θα αποκατασταθούν και οι δύσκολες στιγμές του παρελθόντος θα ξεπεραστούν, εξέφρασε ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι “Top Channel”, όπου – μεταξύ άλλων – αναφέρθηκε και στην υπόθεση της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών.

 

“Είναι πια γνωστό ότι με την Ελλάδα υπήρχε μία δύσκολη στιγμή που πρέπει να ξεπεραστεί, ύστερα από μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Είμαστε έτοιμοι να ξεπεράσουμε αυτή τη στιγμή και να ανοίξουμε ένα νέο ‘κεφάλαιο’, ύστερα από μια περίοδο που έφερε τις σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας σε πολύ χαμηλό επίπεδο – πάντα για λόγους που παραμένουν γνωστοί και δεν σχετίζονται με τη νέα κυβέρνηση” ανέφερε ο κ. Ράμα, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον αλβανικό ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, έπειτα από την ολοκλήρωση της περιοδείας του στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.

“Είμαστε έτοιμοι, επίσης, με τον ίδιο τρόπο να προωθήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία, την οποία θεωρούμε στρατηγικό εταίρο, όπως και με την Ιταλία, η οποία παραμένει ένας παλιός στρατηγικός εταίρος μας” τόνισε ο κ. Ράμα.

Ερωτηθείς αν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων ετέθη στις συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Έντι Ράμα είπε ότι είναι φυσικό ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να μείνει έξω από τις συνομιλίες.

“Είναι ένα θέμα για το οποίο οι θέσεις μας είναι πια γνωστές, είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε όλη την πρόθεση να το λύσουμε και το ίδιο ενδιαφέρον να βρεθεί μια λύση εκφράζει και τη γείτονά (χώρα) μας. Είμαι σίγουρος ότι με καλή θέληση και με αμοιβαία εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ζήτημα που δεν επιλύεται”.

Όταν ρωτήθηκε γιατί επέλεξε να συμπεριλάβει την Τουρκία σε μία στρατηγική εταιρική σχέση, ο κ. Ράμα τόνισε: “η απόφαση αυτή, που είναι μέρος του προγράμματός μας της ‘Αναγέννησης’ και της πρόθεσής μας για ένα νέο ‘κεφάλαιο’ της εξωτερικής πολιτικής μας, είναι αποτέλεσμα μιας λεπτομερούς και προσεκτικής ανάλυσης γύρω από τον τόσο σημαντικό παράγοντα, που δυστυχώς έχουν παραμελήσει όλα αυτά τα χρόνια οι αλβανικές κυβερνήσεις”.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως η σχέση αυτή με την Τουρκία θα προκαλούσε την ανησυχία και τη ζήλια των γειτονικών χωρών.

“Πιστεύω ότι πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις με τους γείτονές μας και να προωθήσουμε τη διαδικασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις τρεις αυτές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία), ενόψει μιας ισχυρότερης Αλβανίας – πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά” δήλωσε ο κ. Ράμα.

 

Πηγή www.news217.gr

 

LEXONI AKOMA

Edi Rama. Qëndrimi për marrveshjen e detit me Greqinë nuk ndryshon

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top