ΑΛΒΑΝΙΑ

Άνοιξε ο δρόμος για την επίλυση των διαφορών Ελλάδας – Αλβανίας

Συνάντηση διάρκειας σχεδόν μιάμισης ώρας, είχαν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Davos, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αλβανός ομόλογος του Edi Rama, λίγες μέρες αφότου ο Νίκος Κοτζιάς και ο ομόλογος του Ditmir Bushati στην Κορυτσά, είχαν διευρυμένες συζητήσεις για την επίλυση των διμερών διαφορών.

Η συνάντηση που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, παρουσία των δυο ΥΠΕΞ, έδωσε την ευκαιρία να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διμερείς συζητήσεις για την επίλυση των διαφορών των δυο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του IBNA, έγινε ένας ειλικρινής διάλογος ο οποίος άγγιξε το σύνολο των ζητημάτων, από την χάραξη της ΑΟΖ, τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, τα δικαιώματα των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, την «άρση» του εμπολέμου και την επιβεβαίωση των χερσαίων συνόρων.

Οι συζητήσεις που έλαβαν χώρα σε Κρήτη και Korçë μεταξύ των ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά και Ditmir Bushati, έχει διευθετήσει μεγάλο μέρος των διμερών διαφορών. Η συνάντηση των δυο Πρωθυπουργών σηματοδοτεί την πιστοποίηση της εξεύρεσης λύσης σε σειρά ζητημάτων. Επίσης η σημερινή συνάντηση ανοίγει το δρόμο για την διευθέτηση και των υπολοίπων θεμάτων, καθώς και την επισημοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών σε όλα τα επίπεδα, με πανηγυρικό τρόπο υπογράφοντας Σύμφωνο Εταιρικής Στρατηγικής Σχέσης, τον Απρίλιο του 2018 στα Τίρανα, αν δεν υπάρξουν αστάθμητοι παράγοντες στις συζητήσεις.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε τη διάθεση του να βοηθήσει στην Ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, να ενισχύσει την προσπάθεια της χώρας στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση, στην ενίσχυση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της διαφθοράς. Επίσης αποφασίστηκαν κοινές δράσεις για πιο στενή συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της παιδείας, της ενέργειας και του πολιτισμού. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία και οι χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα μπορούν να αποτελέσουν γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, μεταξύ των δυο χωρών. Τέλος χαιρέτησε την απόδοση υπηκοότητας στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και την εφαρμογή της συμφωνίας για τα νεκροταφεία των Ελλήνων που έπεσαν στο Αλβανικό μέτωπο κατά των Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του ο Edi Rama, εξήρε τις άοκνες προσπάθειες του Νίκου Κοτζιά και του Ditmir Bushati για εξεύρεση λύσης στις διαφορές των δυο χωρών, ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα αποτελεί στρατηγικό εταίρο για την Αλβανία, τονίζοντας ότι είναι περισσότερα αυτά που μας ενώνουν απ’ αυτά που μας χωρίζουν. Ο Αλβανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη διάθεση του για επίλυση των διμερών διαφορών, κι ότι το όραμα του να οδηγήσει την χώρα του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει με την συνεργασία της Ελλάδας.

ΠΗΓΗ https://toaerodromio.gr/epikairotita/article/18802/anixe-o-dromos-gia-tin-epilysi-ton-diaforon-elladas-alvanias/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top