ΑΛΒΑΝΙΑ

Άνοιγμα τεράστιου καταφυγίου του Ψυχρού Πολέμου στην Αλβανία

Ένα μυστικό καταφύγιο μεγάλων διαστάσεων, το οποίο είχε κατασκευάσει το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας κατά τη δεκαετία του 1970 για να επιβιώσει επίθεσης με πυρηνικά όπλα, άνοιξε στο κοινό η κυβέρνηση της χώρας.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, ο τότε δικτάτορας, Ενβέρ Χότζα, ήθελε το καταφύγιο κοντά στα Τίρανα για το ενδεχόμενο επίθεσης από τις ΗΠΑ ή την ΕΣΣΔ.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ξενάγησε πρέσβεις δυτικών χωρών στο 106 δωματίων και πέντε ορόφων καταφύγιο το Σάββατο. Σύμφωνα με το BBC, το φιλοκινεζικό καθεστώς του Χότζα, το οποίο κατέρρευσε το 1990, κατασκεύασε περίπου 700.000 καταφύγια μέχρι τον θάνατό του το 1985.

«Ανοίξαμε σήμερα έναν θησαυρό συλλογικής μνήμης ο οποίος παρουσιάζει χιλιάδες εκθέματα από τα λυπηρά γεγονότα και τη ζωή υπό τον κομμουνισμό» δήλωσε ο κ. Ράμα σε ομιλία του στην 200 θέσεων κεντρική αίθουσα του καταφυγίου.

 

Σημειώνεται πως το εν λόγω «μπούνκερ» άνοιξε για το κοινό εν όψει των αλβανικών εθνικών εορτασμών στις 29 Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει ως αξιοθέατο τουριστικού ενδιαφέροντος και χώρο καλλιτεχνικών εκθέσεων.

πηγη:http://www.huffingtonpost.gr/2014/11/23/katafygio-alvania-hotza_n_6206434.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top