ΑΛΒΑΝΙΑ

Ανεβαίνει το προεκλογικό «θερμόμετρο» στην Αλβανία

Καθώς η Αλβανία διανύει την τελική ευθεία για τις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου, η ρητορική ανεβαίνει στα ύψη με σκληρή αντιπαράθεση, που ξεφεύγει από τα όρια της κριτικής σε επίπεδο προγραμμάτων, μεταξύ των τριών μεγάλων κομμάτων – του Σοσιαλιστικού, του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ένταξης (ΣΚΕ).

Ο ηγέτης των σοσιαλιστών και απερχόμενος πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει υψώσει κατακόρυφα τους τόνους, με στόχο την αυτοδυναμία, ενώ και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα έχει σκληρύνει τον προεκλογικό πολιτικό του λόγο, απευθύνοντας βαρύτατες κατηγορίες εναντίον του Ράμα.

Εν μέσω των πυρών των δύο «μονομάχων» βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ένταξης, το οποίο οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως τρίτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, τότε θα χρειαστεί πιθανότατα η συνδρομή του για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Καθώς οι πιέσεις προς τους ψηφοφόρους του όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης λαμβάνουν χαρακτηριστικά πολιτικής πολιορκίας από τους Σοσιαλιστές και τους Δημοκράτες, ο ιδρυτής του ΣΚΕ, και νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, (αυτο)επιστρατεύεται για να οργανώσει την προεκλογική άμυνα, παραβαίνοντας την πάγια αρχή της μη εμπλοκής του ΠτΔ σε πολιτικές και κομματικές διαδικασίες.

Μιλώντας σε εντυπωσιακή συγκέντρωση -οι εκτιμήσεις λένε πως μπορεί να έφτασαν και τους εκατό χιλιάδες εκείνοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα- ο Ιλίρ Μέτα εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση εναντίον των δυο κομμάτων εξουσίας, με τα οποία ωστόσο συγκυβέρνησε τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι χρειάζεται νέο «αίμα» στην πολιτική, το οποίο υποστήριξε ότι εκφράζεται μέσα από το κόμμα του.

ΠΗΓΗ http://www.ert.gr/aneveni-to-proeklogiko-thermometro-stin-alvania/

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top