Ελληνοαλβανικές σχέσεις

Αναβάλλεται η συνάντηση Τσίπρα με Ράμα στην Αλβανία

Για μετά το Πάσχα, δίχως ωστόσο να είναι σαφές πότε, αναβάλλεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Αλβανία, όπου επρόκειτο, μάλιστα, να συναντηθεί με τον ομόλογό του Εντι Ράμαστην Κορυτσά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», είναι σαφές ότι η συγκεκριμένη αναβολή συνδέεται άμεσα με τη δυσκολία που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Τίρανα για την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία έχει ουσιαστικά «κολλήσει» στις ενστάσεις του προέδρου της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος επικαλείται ξανά το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε ουσιαστικά ακυρωθεί και η προηγούμενη συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας το 2009. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα κάνει μια ολιγόωρη στάση στα Τίρανα, προκειμένου να συναντήσει τον Αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι και να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων. Μετά τη στάση στα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς θα συνεχίσει για τη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντησή του με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ υπό την αιγίδα του ειδικού μεσολαβητή του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Ως προς το αλβανικό, οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει για τις επαφές που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον κ. Μπουσάτι στις δύο προηγούμενες συναντήσεις τους στην Κρήτη και στην Κορυτσά, είναι πραγματικά περιορισμένες. Δεδομένης της αρνητικής δημοσιότητας που έχει λάβει το θέμα στην Αλβανία αλλά και στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι η εμπλοκή συνδέεται με τις πολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό και των δύο χωρών. Σημειώνεται, επίσης, ότι οι συζητήσεις που γίνονται με την Αλβανία έχουν σημασία και λόγω μιας άλλης απόφασης της Αθήνας, της τμηματικής αύξησης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο Πέλαγος

ΠΗΓΗ http://newpost.gr/politiki/663090/anaballetai-h-synanthsh-tsipra-me-rama-sthn-albania

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top