ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανασκόπηση: Οι σημαντικότερες αλλαγές για τους μετανάστες στην Ελλάδα το 2015

Το 2015 ήταν μια μια χρονιά ορόσημο για τους μετανάστες που ζούνε και δουλεύουν  στην Ελλάδα. Πέρα από την απίστευτη προσφυγική κρίση, λόγο του εμφυλίου στην Συριά, οπού δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα, είχαμε και πολλές αλλαγές στο καθεστώς των μεταναστών, αλλαγές που επρεπε να είχανε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. (Διαβάστε εδώ==>736.000 πρόσφυγες και μετανάστες το 2015 στην Ελλάδα Οι 16.068 από την Αλβανία )

[maxbutton id=”5″]

Το Albanians.gr όντας το μεγαλύτερο ενημερωτικό σίτε για την Αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα παρουσίαζε ολη την χρονιά στους αναγνώστες του όλα τα νέα και τις εξελίξεις στα μεταναστευτικά θέματα, τους νέους νόμους, τις διατάξεις, και γενικά όλη την επικαιρότητα που αφορά τους μετανάστες. Στην κατηγορία  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ στην σελίδα μας, οι αναγνώστες μπορούνε να διαβάσουν αναλυτικά ότι έγινε το 2015.

Επιλέξαμε σε αυτό το άρθρο μερικές από τις σημαντικότερες αλλαγές στα μεταναστευτικά θέματα που γίνανε το 2015 σύμφωνα με την άποψη μας.

1.Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το όποιο στην πραγματικότητα είναι σε επίπεδο αναπληρωτή υπουργού και υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργήθηκε το Ιανουάριο του 2015. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα συστήθηκε ένα υπουργείο που είναι υπεύθυνο αποκλειστικά για την ρύθμιση των μεταναστευτικών θεμάτων. Πρώτη αναπληρώτρια υπουργός ήταν η  Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ στην δεύτερη κυβέρνηση Σάριζα, αναπληρωτής υπουργός τοποθετήθηκε ο  Ιωάννης Μουζάλας

(Διαβάστε εδώ==>Ποια είναι η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής; )

(Διαβάστε εδώ==> Ο μαιευτήρας Ιωάννης Μουζάλας ο νέος Υπουργός για την Μεταναστευτική πολιτική)

2.  Νόμος 4332/2015- Κτίση της Ελληνικής ιθαγένειας από τα παιδιά της «δεύτερης γενιάς».

Ίσως η  σημαντικότερη εξέλιξη για τους μετανάστες, και ειδικά για τα παιδιά της δεύτερης γενιάς, ήταν η ψήφιση από την Βουλή , του Ν. 4332/2015 «Τροποποίηση διατάξεων Κώδικα Ελληνικής ιθαγένειας».

Μέτα από την ακύρωση του νόμου 3838/2010 του το 2012  ως αντισυνταγματικος, και αφού πέρασε δεκάδες τροποποιήσεις, και αρκετές αναβολές το καλοκαίρι του 2015, επιτελούς ψηφίστηκε και ο νόμος 4332/2015 που έδινε την δυνατότητα στα παιδιά των μεταναστών που είτε έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, είτε έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα, να αποκτήσουν την Ελληνική Ιθαγένεια.

Η ανάλυση αυτού του νόμου δεν είναι σκοπός αυτού του άρθρου, άλλα σε γενικές γραμμές ο νόμος προβλέπει ότι δικαίωμα στην ιθαγένεια έχουν 3 κατηγορίες:

  • παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα , έχουν κάνει εγγραφή στην Α΄ τάξη του Δημοτικού και εξακολουθούν να φοιτούν συνεχόμενα σε σχολείο.
  • παιδιά μεταναστών που έχουν ολοκληρώνει την επιτυχή παρακολούθηση είτε εννέα τάξεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είτε έξι τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • παιδιά μεταναστών που έχουν αποφοιτήσει από τμήμα ή σχολή ελληνικού ΑΕΙ ή ΤΕΙ

Επίσης πολύ σημαντικό ήταν ότι ο νέος νόμος έδινε την δυνατότητα στα παιδιά που είχαν κάνει αίτηση για ιθαγένεια με τον ν3838/2010, να  “ξεπαγώσουν” την αίτηση, χωρίς να χρειαστεί να  πληρώσουν ξανά παράβολα ή να μαζεύουν δικαιολογητικά από την αρχή.

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες για την Ιθαγένεια εδώ ==>Κτίση της Ελληνικής ιθαγένειας ν. 4332/2015

3.  Αλλαγές στο Κώδικα Μετανάστευσης

Ο νόμος Ν4332 εκτός από τις αλλαγές στο Κώδικα Ιθαγένειας  περιείχε και αρκετές αλλαγές στο Κώδικα Μετανάστευσης όπως οι πάρα πολύ σημαντικές αλλαγές στις Άδειες διαμονής για  εξαιρετικούς λόγους , οπού δόθηκε η δυνατότητα στους μετανάστες οι οποίοι μπορουν να βεβαιώσουν 7 χρόνια (από 10 που ήταν πριν στον Κώδικα Μετανάστευσης ) συνεχόμενης διαμονής στην Ελλάδα, να κάνουν αίτηση για Άδεια διαμονής για  εξαιρετικούς λόγους, ή σε όσους κατείχαν άδεια διαμονής για 5 χρόνια την τελευταία δεκαετία, να καταθέσουν στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις για Άδεια διαμονής για  εξαιρετικούς λόγους και να πάρουν Μπλε Βεβαίωση.

Επίσης φέτος δόθηκε λύση στο  χρόνιο πρόβλημα , οπού δεκάδες μητέρες που έχουν γεννήσει παιδιά στην Ελλάδα, δεν είχαν άδεια διαμονής, παρότι ο σύζυγος και τα παιδιά είχανε άδεια, καθώς και επίσης δόθηκε η δυνατότητα στα παιδιά που δεν έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, άλλα έχουν χρόνια διαμονή στην Ελλάδα, να κάνουν αίτηση για εξαιρετικούς λογούς.

Όλες τις πιο πάνω αλλαγές μπορείτε να τις διαβάσετε αναλυτικά στους παρακάτω συνδέσμους :

==>Όλες οι αλλαγές στις Άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους

==>Άλλες αλλαγές στον Κώδικα Mετανάστευσης

==> Όλες οι αλλαγές στον Κώδικα Μετανάστευσης

==>  Leje qëndrimi për arsye të jashtëzakonshme për fëmijtë që nuk janë lindur në Greqi  (Άρθρο στα Αλβανικά)

==>Νέες οδηγίες και παραδείγματα για την άδεια διαμονής από το Υπουργείο Εσωτερικών

Αντί επιλόγου οι νόμοι για τους μετανάστες που ψηφίστηκαν το 2015 έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες μετανάστες, να νομιμοποιηθούν ξανά. Έδωσαν την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά μεταναστών να έχουν  δικαίωμα στο όνειρο,  δικαίωμα στην ίση μεταχείριση . Παρολαυτά παρατηρούνται  καθυστερήσεις στις εφαρμογές, όπως το παράδειγμα των αιτήσεων για την ιθαγένεια.

Ευχόμαστε το 2016 να λυθούν  τα περισσότερα προβλήματα που υπάρχουν, και να συνεχιστεί η βούληση που υπάρχει από την μεριά της πολιτείας για την ολοκληρωτική ένταξη των μεταναστών στην Ελληνική Κοινωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top