ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ανάπτυξη βλέπει η ΕΕ από τους πρόσφυγες 

Περίπου τρία εκατομμύρια μετανάστες/πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στην Ευρώπη μέχρι το 2017 όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν αναφορικά με τις προβλέψεις της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.

[maxbutton id=”5″]

Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει αξιωματούχος της Κομισιόν, η εισροή μεταναστών και προσφύγων θα δώσει μία μικρή ώθηση στην συνεχιζόμενη ανάκαμψη της Ευρωζώνης και ίσως αποτελέσει αντιστάθμισμα στην αυξανόμενη επιθετικότητα απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και τις πολιτικές πιέσεις για το ζήτημα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ότι οι αφίξεις το 2015 θα αγγίξουν το ένα εκατομμύριο, 1,5 εκατ. θα έλθουν το 2016 με το ποσοστό να πέφτει στις 500.000 το 2017.

Αυτό θα σημάνει και μία αύξηση στον πληθυσμό της Ευρώπης της τάξης του 0,4%, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για εκείνους που δικαιούνται άσυλο.

Άλλωστε και ο Πιέρ Μοσκοβισί, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, δήλωσε ότι οι μετανάστες θα μπορούσαν να βοηθήσουν την ευρωπαϊκή οικονομία. «Θα υπάρξει ένας μικρός, αλλά θετικός αντίκτυπος σε ολόκληρη την Ε.Ε.» δηλώνει ο Μοσκοβισί και προσθέτει «αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,2-0,3% το 2017».

Η άφιξη προσφύγων και μεταναστών θα φέρει μια βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας των αυξημένων κυβερνητικών δαπανών για εκείνους που ζητούν άσυλο, αλλά και μεσοπρόθεσμα θα συνεισφέρει στην ανάκαμψη εξαιτίας της αύξησης του αριθμού των εργατών.

Τα αποτελέσματα από την άφιξη του τεράστιου αριθμού προσφύγων στην Ευρώπη θα είναι πιο σημαντικά για τις χώρες υποδοχής και εξαρτάται από τις πολιτικές ενσωμάτωσης που θα εφαρμοσθούν, πρόσθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί επισημαίνοντας ότι οι εκτιμήσεις αυτές αντιμάχονται μία σειρά προκαταλήψεων και συνεπικουρούν την πολιτική του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες.

Αντίστοιχες μελέτες έχει πραγματοποιήσει και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών το οποίο προβλέπει ότι σε πέντε με επτά χρόνια ένας πρόσφυγας θα προσφέρει στη Γερμανία περισσότερα από όσα κοστίζει.

Ο Μαρσέλ Φράτσερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου, σημείωνε προ ημερών ότι οι πρόσφυγες θα έχουν σύντομα δικό τους εισόδημα και θα ενισχύσουν τα έσοδα των επιχειρήσεων, ωστόσο, δεν παραλείπει να… εκτιμήσει ότι οι Γερμανοί είναι πιο παραγωγικοί από τους πρόσφυγες.

«Αρχικά μόλις 250.000 πρόσφυγες θα μπουν του χρόνου στην αγορά εργασίας. Με δεδομένο ότι το ποσοστό ανεργίας είναι 6% και οι κενές θέσεις εργασίας πάνω από 600.000 αυτό είναι διαχειρίσιμο. Εξάλλου η οικονομική επιστήμη μας έχει διδάξει ότι και στο παρελθόν τα μεταναστευτικά κύματα δεν είχαν καμία ή πολύ περιορισμένες επιπτώσεις στις θέσεις εργασίες και τους μισθούς» σημειώνει ο Φράτσερ θέλοντας να καθησυχάσει και τους Γερμανούς εργαζόμενους.

Στον αντίποδα, πάντως, έχουν αρχίσει και ακούγονται κριτικές φωνές, οι οποίες επισημαίνουν ότι το Βερολίνο ενδέχεται να προβεί σε «διαλογή» προσφύγων/μεταναστών, να κρατήσει εκείνους που εκτιμά ότι είναι πιο καταρτισμένοι και να προσπαθήσει να ξεφορτωθεί τους υπόλοιπους.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/arthro/ee-oyden-kakon-me-toys-prosfyges

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top