ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανός γεννημένος στην Ελλάδα, με βρετανική υπηκοότητα, καλείται να υπηρετήσει την άμυνα της Κύπρου

Αλβανός γεννημένος στην Ελλάδα, με βρετανική υπηκοότητα, καλείται να υπηρετήσει την άμυνα της Κύπρου. Πρόκειται για μια μπερδεμένη ιστορία που έφτασε μέχρι το Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο αποφάνθηκε πως ορθώς κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του αφού υιοθετήθηκε πριν ενηλικιωθεί από ζευγάρι που είναι κυπριακής καταγωγής και έχει την κυπριακή υπηκοότητα.

Ο νεαρός γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1997 στον Βόλο. Οι γονείς του, και οι δύο Αλβανοί, αποφάσισαν και του έδωσαν την αλβανική υπηκόότητα. Όταν το παιδί έγινε επτά μηνών τον Μάρτιο του 1998 υιοθετήθηκε νομίμως με απόφαση του δικαστηρίου Βόλου, από ζευγάρι που κατείχε την κυπριακή και τη βρετανική υπηκοότητα. Το 2014 οι θετοί γονείς αποτάθηκαν στο Υπ. Άμυνας ζητώντας βεβαίωση ότι ο νεαρός δεν είχε υποχρέωση στράτευσης. Ωστόσο το υπουργείο τους ενημέρωσε πως ως νόμιμο τέκνο «γονέων» που είναι κυπριακής καταγωγής, ακόμα και αν δεν έχει την κυπριακή υπηκοότητα, υποχρεούται να υπηρετήσει θητεία στην Εθνική Φρουρά. Το 2016 κλήθηκε για υπηρεσία και αποτάθηκε ως ενήλικος στο Διοικητικό Δικαστήριο ζητώντας να κηρυχθεί άκυρη η κλήση του για θητεία.

Διαφήμιση 

Το Διοικητικό Δικαστήριο, με απόφαση της κ. Α. Ευσταθίου – Νικολετοπούλου, αποφάνθηκε ότι ορθώς το Υπ. Άμυνας κάλεσε τον παραπονούμενο να υπηρετήσει τη θητεία του. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «αποτελεί παραδεκτό γεγονός, ότι οι δυνάμει υιοθεσίας γονείς του αιτητή, έχουν εκτός από την αγγλική και την κυπριακή υπηκοότητα. Αποτελεί επίσης πραγματικό γεγονός ότι ο αιτητής υιοθετήθηκε πριν από την ενηλικίωσή του. Συνεπώς, πρόκειται για ’τέκνο’ εν τη εννοία του άρθρου 2 του σχετικού νόμου, του οποίου ο πατέρας και η μητέρα είναι κυπριακής καταγωγής, αλλά και υπηκοότητας». Ο περί Εθνικής Φρουράς νόμος εξάλλου είναι σαφής: «Όλοι οι πολίτες της Δημοκρατίας, καθώς επίσης και όσα πρόσωπα έχουν οποιονδήποτε από τους δύο γονείς κυπριακής καταγωγής, αλλά δεν έχουν καταστεί πολίτες της Δημοκρατίας, από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το δέκατο όγδοο (18ο) έτος της ηλικίας τους και μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το πεντηκοστό έτος (50ό) της ηλικίας τους, έχουν υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στη Δύναμη, όπως προνοείται στον παρόντα νόμο».

Πηγή: https://politis.com.cy/article/ethniki-froura-alvanos-vretanos-kiprios-ethnofrouros

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top