ΑΛΒΑΝΙΑ

Το αλβανικό όνειρο των Ελλήνων

Αλβανοί μετανάστες στην Ελλάδα. Μια κατάσταση οικεία στην ελληνική πραγματικότητα, με περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αλβανούς να έχουν μεταναστεύσει στη χώρα μας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα αντιστρέφονται; Ελληνες μετανάστες στην Αλβανία, μια φράση που θα ακουγόταν σχεδόν σαν ανέκδοτο για την ελληνική πραγματικότητα στα χρόνια προ κρίσης, είναι ήδη στα Τίρανα. Πόσο ελκυστική μπορεί να είναι μια αγορά όπου ο βασικός μισθός στον ιδιωτικό τομέα φτάνει τα 155 ευρώ, ο μέσος μηνιαίος μισθός στον δημόσιο τομέα κυμαίνεται περίπου στα 355 ευρώ, ενώ το επίδομα ανεργίας στα 49 ευρώ;

Ωστόσο, αυτό που παρατηρείται από διεθνείς οικονομικούς φορείς είναι η μακροοικονομική σταθερότητα της Αλβανίας, παρά την παγκόσμια επιβράδυνση. Η σταθερή αύξηση των εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων, σε συνδυασμό με τα κεφάλαια των επαναπατρισμένων Αλβανών, συμβάλλει καθοριστικά στη σταθερή τροχιά της οικονομίας τους. Οσο για τις ξένες επενδύσεις, η Ελλάδα αποτελεί την πρώτη χώρα στον κατάλογο των ξένων επενδυτών στην Αλβανία και οι έλληνες επιχειρηματίες, παρά τις δυσκολίες και την αστάθεια στο αλβανικό επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς και τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για την ελληνική οικονομία, παραμένουν στην αλβανική αγορά με δυναμική και αυξανόμενη επενδυτική παρουσία. Επιβεβαίωση του θετικού κλίματος της οικονομίας τους αποτελεί και η πρόσφατη αναβάθμιση της αλβανικής οικονομίας από «σταθερή» σε «θετική» από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s (S&P). Αναλύοντας αριθμούς ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Αλβανίας έφτασε το 0,7% το 2013. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τριπλασιάστηκε το 2014 στο 2,1% ενώ αναμένεται να αναρριχηθεί στο 3,3% το 2015. Αριθμοί πρωτοφανείς για τη βαλκανική χώρα. Οσο για το περιβόητο δημόσιο χρέος, αντιστοιχεί στο 65% του αλβανικού ΑΕΠ. Στην ελληνική πραγματικότητα στο σχεδόν τριπλάσιο 175%.

Και έτσι, μαζί με τους χιλιάδες Αλβανούς που επαναπατρίζονται τα τελευταία χρόνια, το συντριπτικό 70,8% των οποίων γύρισε από την Ελλάδα μεταξύ 2009 και 2013, σύμφωνα με την Αλβανική Στατιστική Υπηρεσία, τον δρόμο για τη γειτονική χώρα επιλέγουν πλέον και έλληνες πολίτες. Μια αθέατη πτυχή της κρίσης που επιλέγει έναν «εναλλακτικό» προορισμό επαγγελματικής διαφυγής. Πρόκειται συχνά για εξειδικευμένους επαγγελματίες που αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ελλάδα σε μία από τις χειρότερες περιόδους της οικονομίας της προκειμένου να αναζητήσουν εργασιακή αποκατάσταση στην Αλβανία. Ενα κράτος το οποίο οι έλληνες μετανάστες του χαρακτηρίζουν «γη της ευκαιρίας», την ίδια στιγμή που μερίδα Ελλήνων διατηρεί συχνά αρνητική προδιάθεση απέναντί του. Σήμερα οι περισσότερες υψηλόβαθμες θέσεις στη γειτονική χώρα στελεχώνονται από Ελληνες αλλά και Ιταλούς, που αναλαμβάνουν παράλληλα με την εργασία τους και τον ρόλο του διαμεσολαβητή της δυτικής τεχνογνωσίας σε ένα εργατικό δυναμικό ανειδίκευτο και με μια επαγγελματική κουλτούρα συχνά πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Οι 388 άδειες απασχόλησης που απέκτησαν Ελληνες στην Αλβανία το 2012 διπλασιάστηκαν το 2013, σύμφωνα με την Αλβανική Υπηρεσία Απασχόλησης, διαμορφώνοντας στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας αλλά κυρίως στα Τίρανα μια πρωτόγνωρη μη γηγενή μεσαία τάξη.

 

Στην εργασιακή πραγματικότητα η συνεννόηση γίνεται συνήθως στα αγγλικά, δεν είναι όμως καθόλου σπάνιο να γίνει και στα ελληνικά, αφού πολλοί Αλβανοί γνωρίζουν και τα χρησιμοποιούν στις συνδιαλέξεις τους. Οι μισθοί των Ελλήνων στα Τίρανα κυμαίνονται στα ελληνικά επίπεδα προ κρίσης. Τα 2.000 ευρώ θεωρούνται μια αρχική βάση αμοιβής και συμπεριλαμβάνουν συχνά στέγαση, αυτοκίνητο και αεροπορικά εισιτήρια.

Ευρυδίκη Μπεθάνη: «Είναι σαν να συνεχίζω τη ζωή μου σε μια υγιή οικονομία»
Event manager MAD Albania
10864158_10152475545451857_2078195068_o
Με σπουδές Επικοινωνίας & ΜΜΕ, η Ευρυδίκη (30 ετών)απέκτησε σημαντική εμπειρία κατά τη δεκαετή δραστηριοποίησή της στα ελληνικά media σε διάφορα ψυχαγωγικά projects, κυρίως στην τηλεόραση, μέχρι τον περυσινό Μάιο. «Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, ένιωθα ότι υπήρχε ένα τείχος που απέκλειε κάθε δυνατότητα εξέλιξης. Οι επιχειρήσεις λόγω προβλημάτων ρευστότητας αδυνατούσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και όταν δεν πληρώνεσαι με συνέπεια, η ζωή σου δεν μπορεί να είναι σε τάξη».
Εως τη στιγμή που ήρθε η πρόταση από το MAD Αλβανίας. «Ηταν μια περίοδος που έψαχνα δουλειά που να προσφέρει έναν σταθερό μισθό με συνέπεια πληρωμών. Η γενική διευθύντρια του MAD Αλβανίας, που είναι Ελληνίδα, μου πρότεινε να αναλάβω το τμήμα των εκδηλώσεων. Πήρα την απόφαση μέσα σε μία εβδομάδα. Παράτησα τα πάντα και εγκαταστάθηκα πριν από οκτώ μήνες. Ηξερα ότι θα υπάρχουν δυσκολίες. Ηταν η πρώτη φορά που άφηνα το σπίτι μου». Δέλεαρ εκτός από τον ικανοποιητικό μισθό, «οι απολαβές μου είναι ο μισθός ενός Ελληνα στην αντίστοιχη θέση στην Ελλάδα προ κρίσης. Είναι σαν να συνεχίζω τη ζωή μου σε μια υγιή οικονομία», αποτέλεσε και η φιλοδοξία μετάδοσης μιας τεχνογνωσίας παντελώς άγνωστης για τα αλβανικά πρότυπα: «Αναζητούν ανθρώπους που έχουν τη δυτική τεχνογνωσία προκειμένου να αναπτύξουν τη δική τους οικονομία».
Βασίλης Ιωαννίδης: «Στα Τίρανα παίρνω την υψηλότερη αμοιβή που έχω λάβει στην καριέρα μου»
ΙΤ director σε εταιρεία ιδιοκατασκευής και διακόσμησης
VI4BHmag_OK
Ο Βασίλης (38 ετών) κλείνει εφέτος στην Αλβανία πέντε χρόνια. Στην αρχή της κρίσης αποφάσισε να μετακομίσει στη γειτονική χώρα. Σπούδασε προγραμματιστής και εργάστηκε στην Ελλάδα 13 χρόνια «ανδρώνοντας» το βιογραφικό του σε μεγάλες εταιρείες. «Ξεκίνησα ως web developer, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία του πρώτου e-shop του ΟΤΕ, στη συνέχεια εργάστηκα ως προγραμματιστής και σύμβουλος επιχειρήσεων ως τη στιγμή που ανέλαβα θέση ΙΤ manager».
Χαμογελώντας βρίσκει απάντηση στην ερώτηση αν θαυμάζει για κάτι τους Αλβανούς: «Για την ειλικρινή τους προσπάθεια να αλλάξουν. Την πίστη τους σε αυτή την αλλαγή, τη στιγμή που οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν είναι τεράστιες και η βοήθεια από την πολιτεία ανύπαρκτη».
Κωνσταντίνος Δρίτσας: «Φοβάμαι περισσότερο όταν κυκλοφορώ το βράδυ στην Αθήνα από ό,τι εδώ»
Εμπορικός διευθυντής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας
FullSizeRender
Για τον Κωνσταντίνο, (39 ετών) εκτός από τις οικονομικές απολαβές, αποφασιστικός παράγοντας για να αφήσει την Ελλάδα ήταν ότι «η Αλβανία είναι σαν να ζεις σε μια επαρχιακή πόλη της ελληνικής περιφέρειας από την οποία μπορείς να πεταχτείς ανά πάσα στιγμή στην Αθήνα». Σπούδασε μάρκετινγκ και μάνατζμεντ συμπληρώνοντας 17 χρόνια στον τομέα της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα σε μεγάλες εταιρείας τηλεπικοινωνιών. «Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια είχα ανοίξει μια δική μου επιχείρηση, την οποία όμως ισοπέδωσε η κρίση». Κάπως έτσι, πριν από έναν χρόνο εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Τίρανα. Τα επαγγελματικά δεδομένα στον τομέα του συγκλίνουν και αποκλίνουν ταυτόχρονα με την ελληνική πραγματικότητα. «Οπως και στην Ελλάδα, υπάρχουν τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Μία ελληνικών, μία τουρκικών και μία διεθνών συμφερόντων. Η αγορά, όμως, είναι εντελώς διαφορετική.
Κάτια Πιά: «Η Αλβανία είναι μια ευκαιρία αποταμίευσης»
Associate creative director σε διαφημιστική εταιρεία
Katja
Η Κάτια διανύει τους τελευταίους μήνες εγκυμοσύνης της στην Αλβανία. «Την απόφαση να φύγω από την Ελλάδα το 2012 δεν την πήρα μόνη μου. Εγινε πρόταση στον τότε σύντροφο και νυν σύζυγό μου να αναλάβει θέση head creative director στη διαφημιστική που εργαζόμαστε σήμερα και αποφάσισα να τον ακολουθήσω. Είχαμε κουραστεί ψυχολογικά από την κατάσταση στην Ελλάδα και αποφασίσαμε να πάρουμε το ρίσκο. Ηταν από τα πιο απίθανα σενάρια της ζωής μου».
Οι ομοιότητές μας ως λαός με τους Αλβανούς περιορίζονται, σύμφωνα με την Κάτια, σε δύο στοιχεία: «Eίμαστε φωνακλάδες και δίνουμε μεγάλη έμφαση στην οικογένεια». Οσο για την καθημερινότητα ενός ζευγαριού στην Αλβανία, «η ζωή είναι μονότονη εδώ. Αυτό είναι δύσκολο. Ομως αυτή η μετακίνηση είναι μια ευκαιρία αποταμίευσης. Η ζωή σε γενικές γραμμές είναι πολύ απλή και τα έξοδα μικρότερα σε σχέση με την Ελλάδα».
Πηγή: http://www.tovima.gr/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top