ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία:Αυτό είναι αντιπυρηνικό καταφύγιο του Χότζα ΒΙΝΤΕΟ

Στα άδυτα του αντιπυρηνικού καταφυγίου του κομμουνιστή δικτάτορα Ενβέρ Χότζα έχουν την ευκαιρία να εισχωρήσουν όσοι το επιθυμούν, αφού από το περασμένο Σάββατο οι “πύλες” του καταφυγίου άνοιξαν για το κοινό, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Το καταφύγιο βρίσκεται στα Τιράνα. Κατασκευάστηκε στη δεκαετία του ’70 τού προηγούμενου αιώνα, όταν η Αλβανία ετοιμαζόταν -κατά τον Χότζα- “να αντιμετωπίσει ολοκληρωτική επίθεση των υπερδυνάμεων”.

Το καταφύγιο αποτελείται από πέντε υπόγειους ορόφους και διαθέτει 130 χώρους. Οι χώροι του είναι εξοπλισμένοι με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία της εποχής. Εκεί μπορούσε να στεγαστεί όλη η κεντρική κομμουνιστική ηγεσία. Υπάρχουν γραφεία για τους ηγέτες και αίθουσα για τη σύγκληση της Βουλής. Άθιχτα είναι τα υπνοδωμάτια του Ενβέρ Χότζα και του πρωθυπουργού Μεχμέτ Σέχου. Το κεντρικό αυτό κρησφύγετο συνδεόταν με ειδικές σήραγγες με τα κεντρικά γραφεία του κομμουνιστικού κόμματος και της κυβέρνησης, καθώς και τις κατοικίες των κομμουνιστών ηγετών.

Παρόμοια αντιπυρηνικά υπόγεια κρησφύγετα για την πρώην κομμουνιστική ηγεσία υπάρχουν και στις σημαντικότερες πόλεις της Αλβανίας

xotzas_katafygio2 xotzas_katafygio3BUNKER

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top