ΑΛΒΑΝΙΑ

DW: Ξένοι αγοράζουν σπίτια στην Αλβανία

DW: Ξένοι αγοράζουν σπίτια στην Αλβανία

Διάθεση για περιπέτεια ή έξυπνη επένδυση; Όλο και περισσότεροι ξένοι αγοράζουν παραθαλάσσιες κατοικίες στην Αλβανία και δεν είναι μόνο η τιμή που παίζει ρόλο στην απόφασή τους.

Η Αλβανία παραμένει στην πραγματικότητα μια άγνωστη χώρα για τους περισσότερους Ευρωπαίους. Το τελευταίο διάστημα όμως όλο και περισσότεροι ξένοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στην Αλβανία. Ο Σβεν Όγκλαντ από την Νορβηγία αγόρασε πέρυσι μια παραθαλάσσια κατοικία στους Αγίους Σαράντα. “Ήξερα μόνο πως στην Αλβανία υπάρχει μαφία και είχα ακούσει πολύ άσχημες ιστορίες. Η γυναίκα μου με παρακίνησε να κάνουμε μια φορά διακοπές εκεί. Η πρώτη μου εντύπωση ήταν πως η χώρα είχε ένα θαυμάσιο κλίμα, λίγους τουρίστες και καλό φαγητό. Για εμάς από την Νορβηγία δεν ήταν δύσκολο να φθάσουμε στην Αλβανία. Παλιότερα είχαμε ένα εξοχικό στη Βραζιλία” λέει.

Εκτός από τους Νορβηγούς για αγορές ακινήτων στην Αλβανία ενδιαφέρονται ακόμα Σουηδοί, Δανοί, Γάλλοι και Πολωνοί. Από πέρυσι άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο και οι Ουκρανοί. Για 400 ξένους αγοραστές κάνει λόγο ο Ίλιρ Κονόμι, διευθυντής της εταιρείας ακινήτων Albanian Property Group.

Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα μετά το Brexit έχει σημειωθεί μια αύξηση της ζήτησης κατά 15%, συμπληρώνει. Κάθε χρόνο η τουριστική κίνηση στην Αλβανία αυξάνεται. Το καλοκαίρι του 2015 πάνω από 620.000 τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα των μόλις τριών εκατομμύριων κατοίκων.

Χαμηλές τιμές, αλλά προσοχή…

Η Αλβανία γίνεται ολοένα και πιο γνωστή μέσα από το ίντερνετ και ειδικές τουριστικές σελίδες. “Οι καλές τιμές προσελκύουν όλο και περισσότερο κόσμο. Μια εξοχική κατοικία κυμαίνεται από 30.000 έως 60.000 ευρώ. Με τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν στην Ευρώπη πολλοί θεωρούν πως είναι μια καλή επένδυση” λέει ο Ίλιρ Κονόμι.

Οι χαμηλές τιμές έπεισαν και τον Χανς Ντίτερ Μπλάζερ από το Μόναχο να αγοράσει ένα σπίτι στους Αγίους Σαράντα. Η περιοχή έχει μεγάλη ζήτηση το τελευταίο διάστημα, κυρίως γιατί το αεροδρόμιο της Κέρκυρας εξυπηρετεί τους τουρίστες.

Οι αγορές όμως στην Αλβανία κρύβουν και κάποιους κινδύνους. Για παράδειγμα υπάρχουν πολλές αυθαίρετες κατοικίες και για το λόγο αυτό συνιστάται μεγάλη προσοχή στα συμβόλαια. Ακόμα δεν υπάρχει Εθνικό Κτηματολόγιο και η γραφειοκρατία είναι μεγάλη.

Και για τον Ίλιρ Κονόμι η έλλειψη Εθνικού Κτηματολογίου είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την προσέλκυση τουριστών που θα είχαν ενδιαφέρον να επενδύσουν. Πολλοί Αλβανοί ελπίζουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαίου, αλλά μέχρι τότε θα έχουν χαθεί πολλοί αγοραστές. Για τον Σβεν Όγκλαντ από την Νορβηγία η χώρα στην οποία αγόρασε το εξοχικό του “είναι μια χώρα αναπτυγμένη αλλά και αναπτυσσόμενη σε πολλούς τομείς”.

ΠΗΓΗ http://www.dw.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top