ΑΛΒΑΝΙΑ

Η Αλβανία ξεκινά τη διαδικασία Vetting για τα περιουσιακά στοιχεία δικαστών, εισαγγελέων

Η Αλβανία ξεκίνησε τη διαδικασία του Vetting, η οποία προβλέπει την εξέταση περιουσιακών στοιχείων περίπου 800 δικαστών και εισαγγελέων και του «πόθεν έσχες» για να εξακριβωθεί εάν δικαιολογείται ο πλούτος τους.

Η εφαρμογή του νόμου Vetting, μέρος της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που θεωρείται βασική μεταρρύθμιση για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έλαβε το πράσινο φως λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου τ.ε, όταν και τα δύο πολιτικά στρατόπεδα αποφάσισαν να συγκροτήσουν τους φορείς ελέγχου για την εν λόγω διαδικασία.

Τα θεσμικά όργανα της κρατικής διοίκησης έχουν αρχίσει να εργάζονται για τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των υπαλλήλων της δικαιοσύνης, για την επαλήθευση των δηλώσεών τους σχετικά με καταχωρημένα ακίνητα και τραπεζικές καταθέσεις.

Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ εξετάζονται 13 μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου Εισαγγελέων και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών (HCJ) και 775 δικαστές και εισαγγελείς που εργάζονται σε όλα τα επίπεδα του δικαστικού συστήματος.

Σημειώνεται ότι το Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ομόφωνα τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος τον Ιούλιο 2016, για να εξασφαλίσει ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς είναι ανεξάρτητοι από την πολιτική και για την εξάλειψη του φαινομένου της δωροδοκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top