ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία: Τέλος τα πολλά πιστοποιητικά και η ταλαιπωρία για τους πολίτες 

Ένα πάρα πολύ φιλόδοξο σχέδιο που αναμένετε να δώσει τέλος στην γραφειοκρατία και στην ταλαιπωρία των πολιτών ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, και μάλιστα δεσμευτικέ ότι αυτό το σχέδιο θα υλοποιηθεί στις 100 πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης του.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτό το σχέδιο, οποίος πολίτης που θα χρειαστεί ένα έγγραφο από το δημόσιο, δεν θα πηγαίνει αυτός να “μαζέψει” τα πιστοποιητικά και δικαιολογητικά, άλλα αυτό θα γίνει από την δημοσιά υπηρεσία της οποία ο πολίτης ζητάει το έγγραφο.

Δηλαδή για να γίνει πιο κατανοητό ας δώσουμε ένα παράδειγμα. Ένας πολίτης θέλει να βγάλει μια άδεια από το Υπουργείο Οικονομικών και χρειάζεται  να φέρει ένα πιστοποιητικό  γεννήσεως και ένα ποινικό μητρώο. Μέχρι σήμερα, ο πολίτης έπρεπε να πάει στο Ληξιαρχείο της περιοχής του για να βγάλει το πιστοποιητικό  γεννήσεως, και να κάνει αίτηση για ποινικό μητρώο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.  Τώρα με το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, ο πολίτης θα κάνει την αίτηση για την άδεια στο Υπουργείο Οικονομικών και το τελευταίο θα ζητήσει το πιστοποιητικό  γεννήσεως από το Ληξιαρχείο και  ποινικό μητρώο από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, χωρίς να χρειαστεί ο πολίτης να πηγαίνει από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Σύμφωνα με την δήλωση του κ. Ράμα, οποιοδήποτε πιστοποιητικό  ή  δικαιολογητικό βγαίνει από κρατικό φορέα (δημόσιο) δεν θα χρειαστεί να το προσκομίσει ο πολίτης, άλλα θα το παίρνει από μόνη της η μια υπηρεσία από την άλλη υπηρεσία.

Επίσης αυτό το σχέδιο αποσκοπεί στην μείωση του αριθμού των πιστοποιητικών που εκδίδει κάθε χρόνο το αλβανικό δημόσιο, που σύμφωνα με τον κ. Ράμα είναι πάνω από 4,5 εκατομμύρια πιστοποιητικά το χρόνο.

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top