ΑΛΒΑΝΙΑ

Aλβανία: Ψέματα χαρακτήρισε ο ΥΠΕΣ τις δηλώσεις βουλευτή για σχέδιο δολοφονίας του

Για “αμέτρητα και σοκαριστικά ψέματα” μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Σαϊμίρ Ταχίρι, αναφερόμενος στα όσα υποστήριξε ο βουλευτής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Τομ Ντόσι, ότι “ο πρόεδρος του (αλβανικού) Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα είχε πληρώσει 600.000 ευρώ για τη δολοφονία του καθώς κι ενός άλλου βουλευτή της αντιπολίτευσης” και ότι “ο πληρωμένος δολοφόνος ήρθε και μου τα ομολόγησε όλα”.
Ο κ. Ταχίρι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε σε μία συνάντηση που είχε στο Δυρράχιο με τον βουλευτή Τομ Ντόσι, στις 6 Σεπτεμβρίου 2014.

Όπως είπε, κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Ντόσι είχε πει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γεγονότων από την έκδοση που εμφανίζει δημοσίως τώρα.

Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι πριν από έξι μήνες, ο Τομ Ντόσι είχε πει ότι πίσω από το σχέδιο δολοφονίας ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα.

Ο βουλευτής, σύμφωνα με τον υπουργό, υποστήριζε ότι “ο Μπερίσα ήθελε να πάρει εκδίκηση για την ήττα στις εκλογές στη Σκόδρα, που αποτελεί προπύργιο του Δημοκρατικού Κόμματος”.

Ο κ. Ταχίρι, δήλωσε ότι “μετά τις δηλώσεις αυτές, κατά τη συνάντηση που είχαμε το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, ο Ντόσι αρνήθηκε κατηγορηματικά -παρότι τον παρότρυνα- να απευθυνθεί στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης”.

Ο υπουργός Εσωτερικών προέβη στις δηλώσεις αυτές λίγη ώρα μετά τις αναφορές στα ΜΜΕ ότι ο συλληφθείς ως “πληρωμένος δολοφόνος” δήλωσε κατά την ανάκρισή του ότι “το όλο σενάριο το έφτιαξε ο Τομ Ντόσι” και ότι πληρώθηκε για να ομολογήσει στις αρχές αυτά που του είχε πει.

“Μάλιστα, μου αγόρασε και ένα πολυτελές αυτοκίνητο” φέρεται να έχει δηλώσει στις αρχές ο συλληφθείς, ένας 36 χρόνος με βεβαρυμένο ποινικό μητρώο.

Τέλος, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι “με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία και τα μέχρι στιγμής γεγονότα, προκύπτει ότι κανένας από τους αναφερόμενους που εμπλέκονται στην ιστορία του Ντόσι δεν οργάνωσε και δεν αποπειράθηκε να διαπράξει τη δολοφονία του”.

Ο Σαμίρ Ταχίρι πρόσθεσε δε, ότι “το βίντεο το οποίο ισχυρίζεται ότι διαθέτει ο βουλευτής και που -σύμφωνα με τον ίδιο- αποδεικνύει το σχέδιο δολοφονίας του, δεν το έθεσε πότε στη διάθεσή μου ή των αρμοδίων οργάνων”.

Εν τω μεταξύ, η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω εκπροσώπου της, επανέλαβε την θέση της ότι χαιρετίζει την απόφαση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας να διαγράψει τον Τομ Ντόσι, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, “φέρεται να εμπλέκεται σε εγκληματικές δραστηριότητες”.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίρνουν στα σοβαρά την απειλή του εγκλήματος και της διαφθοράς κατά των ελεύθερων και δημοκρατικών κοινωνιών” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία, τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος να τον διαγράψει.

“Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να απομακρύνουν τα άτομα που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες ή τη διαφθορά” ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ.
Πηγή:www.capital.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top