ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία Ο TAP θα φέρει 15.000 θέσεις εργασίας

Αλβανία Ο TAP θα φέρει 15.000 θέσεις εργασίας

[maxbutton id=”5″]

Το σχέδιο του αγωγού TAP αναμένεται να αποφέρει στην αλβανική οικονομία περί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και να δημιουργήσει 15.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα κατά την επόμενη πενταετία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μέσω του TAP, η Αλβανία παίρνει επιτέλους θέση επί μίας από τις σημαντικότερες ενεργειακές αρτηρίες στην Ευρώπη σήμερα… Ο TAP έχει επίσης μετατραπεί σε μία από τις κύριες κινητήριες δυνάμεις οικονομικής και κοινωνικής προόδου της χώρας», είπε ο Έντι Ράμα.

Ο αλβανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές του αγωγού ώστε να επιτύχει ανάλογα οφέλη με αυτά που έχει εξασφαλίσει από το σχέδιο η Ελλάδα.

«Η πρώτη συμφωνία δεν εξασφαλίζει ίσα οφέλη από το σχέδιο. Δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα και άλλες χώρες να έχουν περισσότερα κέρδη. Οι επενδυτές του TAP επιδεικνύουν ετοιμότητα να διαπραγματευθούν το θέμα. Είναι σημαντικό για μας να είμαστε στο ίδιο επίπεδο ως προς τα οφέλη με τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στο σχέδιο», επισήμανε ο αλβανός πρωθυπουργός.

O Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ανακοίνωσε  την άφιξη των πρώτων χαλύβδινων σωληναγωγών και του μηχανικού εξοπλισμού για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού που θα διέρχεται από την Αλβανία. Το γεγονός συνοδεύτηκε από εορταστική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Κεντρικό Σταθμό Διαλογής του TAP κοντά στο Δυρράχιο. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρωθυπουργός της χώρας Edi Rama, ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας Damian Gjiknuri, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανάδοχοι του έργου TAP, αλβανικές εταιρείες και άλλοι ενδιαφερόμενοι φορείς.

 

Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους περίπου 878 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) στους Κήπους στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική θάλασσα, προτού εξέλθει στην ξηρά στη Nότιo Ιταλία.

Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top