ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία: Κοινές περιπολίες Ιταλών και Αλβανών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Αλβανία: Κοινές περιπολίες Ιταλών και Αλβανών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

[maxbutton id=”5″]

Το οριστικό σφράγισμα της βαλκανικής οδού και το ενδεχόμενο ανοίγματος νέου διαδρόμου μέσω Αλβανίας και Αδριατικής φαίνεται ότι ανησυχεί την Ιταλική κυβέρνηση.  Για το λόγο αυτό σπεύδει να ενισχύσει την Αλβανική Αστυνομία  με προσωπικό και τεχνικά μέσα

Η συμφωνία για μικτές περιπολίες επετεύχθη κατά τη συνάντηση που είχαν πρόσφατα στην Ρώμη οι υπουργοί Εσωτερικών των δυο χωρών Αντζελίνο Αλφάνο και Φαϊμίρ Ταχίρι.

Αλβανία Κοινές περιπολίες Ιταλών και Αλβανών στα ελληνοαλβανικά σύνορα

Σύμφωνα με όσο έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα , στις 15 Μαρτίου  αναμένεται να φτάσουν  20 Ιταλοί αστυνομικοί, άλλες πηγές αναφέρουν Καραμπινιέρους, οι οποίοι θα ενισχύσουν την Αλβανική Αστυνομία στην διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επίσης ένα ελικόπτερο θα περιπολεί στα Ιταλο Αλβανικά ναυτικά σύνορα .

Η ανάπτυξη της ιταλικής δύναμης έρχεται κατόπιν αιτήματος των αλβανικών αρχών, οι οποίες και θα αποφασίσουν τα σημεία της μεθορίου στα οποία θα περιπολούν οι Ιταλοί συνοριοφύλακες, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη στα ελληνοαλβανικά σύνορα η Αλβανία έχει στείλει 450 μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, για την αντιμετώπιση τυχών προσφυγικών ροών.   Επίσης πηγές τ αναφέρουν ότι η Αλβανία έχει προετοιμάσει δυο κέντρα υποδοχής στην Τσακίρικο και στο Αργυρόκαστρο, με δυνατότητα φιλοξενίας 10.000 προσφύγων.

Οι αρμόδιες Αλβανικές υπηρεσίες φοβούνται ότι , οι πρόσφυγες θα χρησιμοποιήσουν τα παλιά παράνομα περάσματα στην ελληνοαλβανική μεθόριο, δύσβατα και κρυμμένα στα βουνά, που είχαν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις αρχές του ’90 για να περάσουν οι Αλβανοί μετανάστες προς την Ελλάδα. Αυτά τα περάσματα παραμένουν ενεργά και σήμερα και χρησιμοποιούνται ακόμα για να περάσουν Αλβανοί πολίτες που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Διαβάστε εδώ «Η ελληνοαλβανική οδός» η νέα διαδρομή για τους πρόσφυγες?

Παντός αναφορικά με το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν νέοι μεταναστευτικοί διάδρομοι, μέσω Αλβανίας ή Ιταλίας, η αρμόδια για θέματα μετανάστευσης εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό, επεσήμανε πως δεν υφίσταται ακόμα μία τέτοια πραγματικότητα, ωστόσο προετοιμάζονται «σχέδια έκτακτης ανάγκης» για την περίπτωση που υλοποιηθεί αυτό το σενάριο. Διαβάστε εδώ Κομισιόν: Εκτακτα μέτρα για μην περάσουν οι μετανάστες από Αλβανία & Ιταλία

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top