ΑΛΒΑΝΙΑ

«Η Αλβανία κι εγώ» Προσωπικά Βιώματα μιας Αλβανίδας

«Η Αλβανία κι εγώ»

Η αλήθεια είναι πως έχω μια ανικανότητα στο να νιώθω ευγνώμων για όσα είμαι και για όσα έχω κάνει μέχρι τώρα στη ζωή μου. Η καταγωγή μου ήταν κόκκινο πανί για τους άλλους γύρω μου, αλλά τελικά κατάλαβα πως αντιμετώπιζα από τους άλλους, όσα υποσυνείδητα πίστευα η ίδια για τον εαυτό μου. Με λίγα λόγια, εγώ ήμουν αυτή που υποτιμούσα την καταγωγή μου. Δεν ήταν κάτι που ήθελα, αλλά μια σειρά από γεγονότα και κακές εμπειρίες με έκαναν να νιώθω αποστροφή για την χώρα μου. Δεν θέλω να απολογηθώ, αλλά ερχόμενη εδώ είχα όνειρα και μια κρυφή ελπίδα πως θα βρω αυτό που θα με έκανε πραγματικά χαρούμενη.

Δεν το βρήκα αμέσως. Δούλεψα πολύ για να βρω πράγματα που με κάνουν χαρούμενη. Πάλεψα με θεούς και δαίμονες να χτίσω έναν δρόμο μόνο δικό μου. Μέσα σε όλες  αυτές τις διαδρομές αναζητούσα την αποδοχή για αυτό που είμαι από τους άλλους. Ήθελα να ακούσω μπράβο από τους άλλους. Ζήλευα που δεν προερχόμουν κι εγώ από μια ένδοξη χώρα όπως η Ελλάδα ή κάποια άλλη τέλος πάντων. Και ναι το ομολογώ,στο παρελθόν έκρυβα την καταγωγή μου. Με ρωτούσαν και δεν απαντούσα, ντρεπόμουν. Ναι ντρεπόμουν. Όπως εγώ κι άλλα τόσα Αλβανάκια που αντιμετωπίστηκαν ως «αλβανάκια» κι όχι ως παιδιά.

Απογοητεύτηκα μαζί μου. Κουράστηκα να προσποιούμαι. Δεν είναι εύκολο να κρύβεσαι και καθόλου πρακτικό γιατί μια μέρα η αλήθεια μαθαίνεται. Βασανίστηκα να μάθω ποια είμαι. Από που προέρχομαι. Τι έκανα εκεί που ήμουν, γιατί ήρθα, πώς ήρθα εδώ. Ναι με τα πόδια ήρθα από τα βουνά. Περπατούσα ώρες ατελείωτες. Αλλά είχα πείσμα.Υπομονή και αντοχή να φτάσω και τελικά έφτασα εδώ. Και τα κατάφερα να βρω τον δρόμο μου. Κατάφερα να ζήσω, να επιβιώσω μέσα σε έναν κόσμο καθόλου δίκαιο και άκρως ρατσιστικό. Αλλά δεν θέλω να γενικεύω, γιατί μέσα σε αυτόν τον κόσμο βρήκα και ανθρώπους που με αντιμετώπισαν σαν ψυχή. Σαν άτομο και όχι σαν εθνικότητα.

Τα κατάφερα ναι. Επέμενα να ζω κι ας με ενοχλούσε η άμεση ή έμμεση υποτίμηση. Έμαθα να σέβομαι την καταγωγή μου. Έμαθα να αγαπώ τη χώρα μου και να την πιστεύω. Άρχισα να την μαθαίνω, να την κατανοώ και να βλέπω σε εκείνη πράγματα που δεν ήξερα πως είχε. Και την ευχαριστώ. Ναι την ευχαριστώ γιατί Αλβανός σημαίνει επιμονή. Αλβανός σημαίνει μπορώ.Αλβανός σημαίνει θα τα καταφέρω. Και ως Αλβανίδα τα έχω όλα αυτά. Άντεξα. Έκανα υπομονή. Επέμενα μέχρι τέλους και τα κατάφερα. Η Αλβανία είναι η χώρα που γεννήθηκα και της είμαι ευγνώμων γι αυτό, αλλά και για όσα μου έδωσε σαν εργαλεία. Όλα αυτά με έκαναν να είμαι εδώ σήμερα και να επιμένω σε έναν δικό μου κόσμο που η ψυχή δεν κρίνεται βάσει έθνους, αλλά με γνώμονα την αγάπη και την ισότητα.

Μαρσέλα-Ζωή Καπλάνη

ΠΗΓΗ https://alitestoumikrokosmou.wordpress.com/2016/05/26/%CE%B7-%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B9-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%83%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CF%82-%CE%B6%CF%89%CE%AE%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%80/

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top