ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα ΦΩΤΟ

Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα.

[maxbutton id=”5″]

Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα. Ένα ιστορικό φωτορεπορτάζ του Σπύρου Στάβερη, 25 χρόνια μετά.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες των πρώτων Αλβανών μεταναστών που ήρθαν στην Ελλάδα μόλις κατέρρευσε το κομουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας και ανοίξανε τα σύνορα.

Στο άρθρο του, ο Παύλος Τσίμα στο huffingtonpost.gr* αποτυπώνεται το πως αντέδρασε η Ελλάδα , και πως τα καταφέρανε οι Αλβανοί μετανάστες.

“Τα σύνορα με την Αλβανία είχαν πέσει ξαφνικά, οι ανθρώπινες ροές ήταν ασυγκράτητες, η προετοιμασία της χώρας- οργανωτική και πολιτιστική- ήταν, φυσικά, ανύπαρκτη, οι αντιδράσεις φοβικές. Την ατμόσφαιρα των ημερών, την κατέγραψε υπέροχα η ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα «Απ’ το χιόνι». Και ο Πύρρος Δήμας, σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του, έλεγε πως τον πρώτο καιρό έμπαινε στο λεωφορείο και κρατιόταν από τις χειρολαβές με τα δυο χέρια από φόβο μήπως βρεθεί κάποιος και του φωνάξει «Αλβανός κλέφτης».

Μεταναστευτική πολιτική η χώρα ούτε είχε τότε, ούτε απέκτησε μετά. Η προσαρμογή των ανθρώπων έγινε με ένα κοινωνικό αυτοματισμό, με το χρόνο, με το φιλότιμο. Προσαρμόστηκαν οι ίδιοι, προσαρμόστηκαν οι γύρω τους, οι δάσκαλοι στα σχολεία της Κυψέλης και των Πατησίων προσαρμόστηκαν κι αυτοί, αυτοσχεδιάζοντας, δίχως επίσημη πολιτική, στο γεγονός ότι οι τάξεις τους είχαν πια μια μεγάλη μειονότητα- που κάποτε γινόταν πλειοψηφία- παιδιών μεταναστών. Τα κατάφεραν. Οι κάποτε απόκληροι έγιναν ο κινητήριος μοχλός της ελληνικής οικονομίας, κάθε δημόσιο έργο φέρει τα αποτυπώματα των χεριών τους, στη μεγάλη τους πλειοψηφία πρόκοψαν και αν επισκεφθεί κανείς τώρα εκείνα τα νησιά στα οποία αποτελούν το μισό και πάνω του μόνιμου πληθυσμού εύκολα διαπιστώνει ότιτα χέρια τους είναι που κινούν τις τοπικές οικονομίες.”

Από το 1991 μέχρι και σήμερα υπολογίζεται ότι πάνω από 800.000 Αλβανοί μετανάστευσαν στην Ελλάδα. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι το 2014 ο αριθμός των νόμιμων Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα ήταν περίπου 350.000, χωρίς σε αυτόν των αριθμό να συμπεριλαμβάνονται οι ομογενείς καθώς και τα παιδιά των Αλβανών μεταναστών που έχουν λάβει την Ελληνική Ιθαγένεια.
Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (1) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (3) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (4) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (5) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (6) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (7) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (8) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (10) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (11) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (12) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (14) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (15) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (16) Αλβανία, Ιανουάριος 1991. Η μεγάλη φυγή προς την Ελλάδα (17)

 

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ http://limniakifoni.gr/?p=39896

ΠΗΓΗ ΑΡΘΡΟΥ http://www.huffingtonpost.gr/pavlos-tsimas/-_4296_b_9307206.html

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top