ΑΛΒΑΝΙΑ

Αλβανία Έσπασε το µονοπώλιο στο Αεροδρόμιο των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” Ανοίγει ο δρόμος για τα low cost

Αλβανία Έσπασε το µονοπώλιο στο Αεροδρόμιο των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” Ανοίγει ο δρόμος για τα low cost

[maxbutton id=”5″]

Ο υπουργός Μεταφορών της Αλβανίας Έντμοντ Χατζινάστο δήλωσε πριν λίγο σε συνέντευξη τύπου οτι η κυβέρνηση κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με την διαχειρίστρια εταιρία του διεθνές αεροδρομίου των Τιράνων για την άρση της αποκλειστικότητας για όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς την Αλβανία.  Η Αλβανική κυβέρνηση έδωσε σε αποκλειστικότητα για δυο ακόμα χρόνια το αεροδρόμιο “Μητέρα Τερέζα” και σε αντάλλαγμα πήρε την άρση της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των διεθνών πτήσεων από και προς την Αλβανία.

Άπω δω και πέρα ανοίγει ο δρόμος για την λειτουργία άλλων αεροδρομίων στην Αλβανία, και για να μπούνε δυναμικά εταιρείες χαμηλού κόστους. Τα υψηλά τέλη του αεροδρομίου έκαναν απαγορευτικό μέχρι τώρα αυτό το εγχείρημα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, προτεραιότητα της κυβέρνησης ειναι η άμεση λειτουργία του αεροδρομίου του Kukës.

Tο αεροδρόμιο κατασκευαστηκε το 2002 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  και κρατάει το όνομα του πρώην σεΐχη «Sheikh Zayed bin Sultan bin Zayed Al Nahyan»

Βρίσκεται 3km δυτικά του Κukes και υπάγεται στην Διεθνή κατηγορία αεροδρομίων C. Έχει δυναμικότητα ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 5 αεροπλάνων, και διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για την επιτήρηση εδάφους και αέρος. Στο αεροδρόμιο αναμένεται να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα όπως δήλωσε ο υπουργός σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι μελέτες για την κατασκευή νέου αεροδρομίου στο Νότο.

Η σύμβαση 

Η σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” είχε υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2004 από την κυβέρνηση Νανο, και δίνει το δικαίωμα διαχείρισης του αεροδρομίου για 20 χρόνια δίνοντας προνόμια μονοπωλίου σε όλες τις διεθνείς πτήσεις από και προς την Αλβανία.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί  κανένα άλλο αεροδρόμιο στην Αλβανία, να δεχτεί διεθνείς πτήσεις .

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση με επικεφαλής τον Edi Rama υποσχέθηκε στην προεκλογική εκστρατεία του 2013 ότι θα αναθεωρήσει τη σύμβαση παραχώρησης του Αεροδρομίου των Τιράνων “Μητέρα Τερέζα” και θα ελευθερώσει την αγορά για να ανοίξει το δρόμο για πτήσεις χαμηλού κόστους, βοηθώντας έτσι τον τουρισμό της χώρας

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top