Albanians.gr – Η σελίδα της Αλβανικής Κοινότητας Στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλβανία: Χώρα της κάνναβης ή υποψήφιο μέλος της ΕΕ;

Οκτακόσιοι άνδρες των αστυνομικών και ειδικών δυνάμεων, καταλαμβάνουν ένα χωριό… Οπλισμένοι έμποροι ναρκωτικών αντεπιτίθενται με χειροβομβίδες και όλμους … Οι Βρυξέλλες δεν βλέπουν συχνά τέτοια σκηνικά, αλλά είναι για μια δραματική πραγματικότητα με τεράστια σημασία όσον αφορά την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλα τα παραπάνω ανατριχιαστικά γεγονότα εκτυλίσσονται αυτές τις ώρες στο Λαζαράτι της Αλβανίας. Η αστυνομία επενέβη με στόχο την κατάληψη του χωριού που θεωρείται η «πρωτεύουσα κάνναβης της Ευρώπης.» Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Associated Press, η περιοχή απολαμβάνει έσοδα 6 δισ. δολ. τον χρόνο από την καλλιέργεια κάνναβης, μέγεθος που αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το μισό αλβανικό ΑΕΠ.

Το σπουδαιότερο στοιχείο στην εν λόγω επιχείρηση είναι η συγκυρία. Μέσα στις επόμενες ημέρες, η Αλβανία θα μάθει εάν θα αποκτήσει το πολυπόθητο στάτους της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.

Η αστυνομική επιχείρηση στο Λαζαράτι, αποτελεί σημαντική ένδειξη για τους στόχους της Αλβανίας όσον αφορά το ζήτημα στο οποίο πρέπει να δείξει την μεγαλύτερη πρόοδο: Την πάταξη της διαφθοράς και την εφαρμογή του νόμου. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Αλβανίας δεν περίμεναν να μάθουν τώρα τι συμβαίνει στο Λαζαράτι. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα: Το μείζον θέμα είναι ότι για να υπάρχουν καλλιέργειες τέτοιου μεγέθους, θα πρέπει να υπάρχει και προστασία από τα υψηλά. Και η Αλβανία θέλει να δείξει ότι είναι πρόθυμη να πατάξει αυτά τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Να δούμε τώρα αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εντυπωσιαστεί. Η τάση είναι οπωσδήποτε υπέρ του να λάβει η Αλβανία το «ναι» την επόμενη εβδομάδα από τους αρμόδιους υπουργούς. Οι χώρες που ήταν επιφυλακτικές, όπως η Βρετανία, η Γερμανία κι η Ολλανδία, είναι πολύ πιθανό να συνταχθούν με την Ιταλία και την Ελλάδα υποστηρίζοντας την υποψηφιότητα της Αλβανίας, παρά την σθεναρή αντίδραση των ευρωσκεπτικιστών, που ζητούν να σταματήσει κάθε περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ.

Παραμένουν ορισμένα σημαντικά εμπόδια στον δρόμο. Κυκλοφορούν πολλές φήμες ότι η Πράγα –ένθερμος υποστηρικτής της διεύρυνσης σε γενικές γραμμές – μπορεί να φέρει αντιρρήσεις λόγω της διαμάχης των Τιράνων με την τσεχική επιχείρηση ενέργειας CEZ. Η Γαλλία περιλαμβάνεται επίσης στους πιθανούς αμφισβητίες.

Ωστόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες επιμένουν ότι εντέλει την Τρίτη που θα συναντηθούν οι υπουργοί στο Λουξεμβούργο, θα νικήσει η λογική της βαθύτερης ενοποίησης. Ισχυρίζονται ότι, αν η Αλβανία αρχίσει να δουλεύει με στόχο την ενταξη στην ΕΕ, θα διευκολυνθεί η καταπολέμηση των εγκληματικών συμμοριών, της διαφθοράς του δικαστικού συστήματος αλλά και οι εμπορικές διαμάχες όπως εκείνη με την CEZ. Θα είναι αντιπαραγωγικό να αφαιρεθεί αυτή η ελπίδα από μια χώρα στην οποία υπάρχει ανάγκη στήριξης και των πλέων βασικων θεσμών.

Γιατί είναι ενδεικτική η δήλωση ενός αστυνομικού από το Λαζαράτι, για το πόσο μεγάλη πρόκληση είναι η καταπολέμηση των συμμοριών της κάνναβης: «Έχουν όλο τον εξοπλισμό και τα όπλα που έχουμε κι εμείς.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗΣ ΑΡΘΡΑ

Νέα, ειδήσεις για την Αλβανία και τους Αλβανούς στην Ελλάδα. Μεταναστευτικά νέα, ιθαγένεια, πολιτογράφηση, κώδικας μετανάστευσης, επικαιρότητα, Ελλάδα

To Top